Биографија на Луис Дагер

 Биографија на Луис Дагер

Glenn Norton

Биографија • Хемија и фотографија

Луј-Жак-Манде Дагер е роден во Кормеј-ан-Париз на 18 ноември 1787 година. Француски уметник и хемичар, тој е познат по пронајдокот што го носи своето име по него, дагеротипот: тоа е првиот фотографски процес за развој на слики.

Младиот Луј го поминал своето детство во Орлеанс каде неговиот татко работел како службеник на кралскиот имот; мајката е Леда Семино и работи и во кралската амбасада.

Исто така види: Жорж Бизе, биографија

Луа почна да работи како сценограф во зградата на Париската опера со текот на времето и значително искуство во областа на дизајнот и сценографијата.

Дагер беше еден од учениците на првиот француски сликар на пејзажи, уметникот Пјер Превост. Сликар и театарски сценограф, тој ќе ја измисли употребата на диорамата во театарот: тоа е еден вид заднина насликана со помош на темната соба, на која се проектираат светла и бои со различен интензитет за да можат да се создадат многу сценски ефекти. Детали.

Почнувајќи од 1824 година, неговите први експерименти почнаа да се обидуваат да ги поправат сликите добиени преку камерата опскура. Тој започнува преписка со Џозеф Ниепс, фотограф и истражувач: шест години по смртта на вториот, Дагер успева да го заврши своето истражување, всушност, за да ја развие својата техника која ќе ја земе какого предвиде своето име: дагеротипот.

Исто така види: Биографија на Оресте Лионело

Оваа техника и оваа постапка ќе бидат објавени во 1839 година од страна на научникот Франсоа Араго на две посебни јавни сесии: едната во Академијата на науките и другата во Академијата за убави уметности. Пронајдокот потоа е објавен во јавноста: на Луис Дагер ќе му донесе доживотна пензија.

Луј Дагер умре во Бри-сур-Марн (Франција) на 10 јули 1851 година, на 63-годишна возраст.

Glenn Norton

Глен Нортон е искусен писател и страстен познавач на сите работи поврзани со биографија, познати личности, уметност, кино, економија, литература, мода, музика, политика, религија, наука, спорт, историја, телевизија, познати личности, митови и ѕвезди . Со еклектичен опсег на интереси и ненаситна љубопитност, Глен го започна своето пишување патување за да го сподели своето знаење и согледувања со широката публика.Студирајќи новинарство и комуникации, Глен разви остро око за детали и вештина за волшебно раскажување приказни. Неговиот стил на пишување е познат по неговиот информативен, но привлечен тон, без напор оживувајќи ги животите на влијателните личности и истражувајќи во длабочините на различни интригантни теми. Преку неговите добро истражени статии, Глен има за цел да ги забавува, едуцира и инспирира читателите да ја истражат богатата таписерија на човечки достигнувања и културни феномени.Како самопрогласен кинефил и љубител на литературата, Глен има неверојатна способност да го анализира и контекстуализира влијанието на уметноста врз општеството. Тој ја истражува интеракцијата помеѓу креативноста, политиката и општествените норми, дешифрирајќи како овие елементи ја обликуваат нашата колективна свест. Неговата критичка анализа на филмови, книги и други уметнички изрази им нуди на читателите нова перспектива и ги повикува да размислуваат подлабоко за светот на уметноста.Волшебното пишување на Глен се протега надвор одсфери на културата и тековните работи. Со голем интерес за економијата, Глен истражува во внатрешните работи на финансиските системи и социо-економските трендови. Неговите написи ги разложуваат сложените концепти на сварливи делови, давајќи им можност на читателите да ги дешифрираат силите што ја обликуваат нашата глобална економија.Со широк апетит за знаење, различните области на експертиза на Глен го прават неговиот блог единствена дестинација за секој што бара добро заокружен увид во огромен број теми. Без разлика дали станува збор за истражување на животите на иконите познати личности, откривање на мистериите на античките митови или расчленување на влијанието на науката врз нашиот секојдневен живот, Глен Нортон е вашиот писател кој ќе ве води низ огромниот пејзаж на човечката историја, култура и достигнувања. .