Биографија на Хенрик Сиенкиевич

 Биографија на Хенрик Сиенкиевич

Glenn Norton

Биографија

  • Образование и први работни места
  • 1880-тите
  • Нови патувања и историски романи
  • Хенрик Сиенкиевич во 20 век

Хенрик Адам Александар Пиус Сиенкиевич е роден во Вола Окржејска, во источна Полска, во семејството на Јозеф и Стефанија Сиешишовска, на 5 мај 1846 година.

Обука и први работни места

Во Варшава ги завршил класичните студии до универзитетот, каде што се запишал на медицинскиот факултет , потоа на филолошкиот , до напуштањето студии во 1869 година за да се посвети на новинарството .

Од 1873 година, Хенрик Сиенкиевич соработувал со „Газета Полска“; кога, во 1876 година, се преселил во Америка две години, продолжил да работи за весникот испраќајќи написи во форма на писма кои подоцна биле собрани во том „Писма од патувањето“.

Пред да се врати дома, накратко застана во Франција и во Италија , останувајќи интимно привлечен од традицијата, уметноста и културата на последната.

Хенрик Сиенкиевич

1880-тите

Помеѓу 1882 и 1883 година сериското објавување на романот „Кол железо и оган“ на страниците на дневниот „Слово“ (Зборот) што го режира и на кој му дава дефинитивно конзервативен отпечаток.

Во меѓувреме, неговата сопруга Марија се разболува и Хенрик Сиенкиевич започнува аџилак , кој ќе трае неколку години, за да ја придружува до разни бањски одморалишта, до смртта на жената.

Во истиот период - ние сме помеѓу 1884 и 1886 година - тој започнува да пишува "Il diluvio" ("Потоп"), дело проткаено со енергична љубов кон татковината како и последователниот „Илисињор Володијовски“ (Пан Володијовски, 1887-1888), потсетувајќи на полските борби против Турците и угнетувачите помеѓу 1648 и 1673 година.

Исто така види: Свети Јосиф, биографија: историја, живот и култ

Последниот, заедно со „Со железо и оган“, од Трилогијата за Полска од 17 век.

Нови патувања и историски романи

Хенрик Сиенкиевич ги продолжува своите патувања со посета на Грција , повторно поминувајќи низ Италија за да слета во Африка ; од овој последен долг престој, тој ќе црпи инспирација да ги објави, во 1892 година, „Писма од Африка“.

Досега Сиенкиевич е тафиран автор , но меѓународната славна личност доаѓа кај него со ремек-делото , секогаш објавено на делови помеѓу 1894 и 1896 година, „ Quo Вадис? “.

Тоа е историски роман сместен во Рим на Нерон ; приказната се одвива помеѓу падот на империјата и доаѓањето на христијанството; делото веднаш беше преведено на многу јазици и му донесе избор за член на Царската академија во Петербург.

По ова следува уште еден многу успешен историски роман „Крстовите витези“ (1897-1900).

Вопо повод дваесет и петгодишнината од својата книжевна дејност, во 1900 година го добил имотот Орлангорек на подарок од пријатели и поддржувачи.

Хенрик Сиенкиевич во 20 век

По втор, краткотраен брак, Хенрик се оженил со Марија Бабска во 1904 година. Следната година (1901), „ за неговите извонредни заслуги како епски писател “, му беше доделена Нобеловата награда за книжевност .

Фасцинацијата што светот на детството ја буди кај него го поттикнува да пишува раскази и романи: во 1911 година е објавена „Per deserti e per foresta“, чија ликовите (Нел, Сташ) стануваат митови за полските деца; делото е многу ценето и од јавноста и од критиката.

На избувнувањето на Првата светска војна, во 1914 година, Сиенкиевич се преселил во Швајцарија каде што со И.Ј. Падеревски организирал Комитет во корист на жртвите од војната во Полска.

Токму поради војната Хенрик Сиенкиевич никогаш повеќе нема да ја види својата татковина .

Починал во Швајцарија, во Вевеј, на 16 ноември 1916 година, на 70-годишна возраст.

Исто така види: Биографија на Марио Монти

Дури во 1924 година неговите посмртни останки биле пренесени во катедралата Сан Џовани, во Варшава.

книжевната продукција сестрана и од големо историско и општествено значење, го прави Хенрик Сиенкиевич најавторитетниот претставник на обновувањето на Полска литература .

Glenn Norton

Глен Нортон е искусен писател и страстен познавач на сите работи поврзани со биографија, познати личности, уметност, кино, економија, литература, мода, музика, политика, религија, наука, спорт, историја, телевизија, познати личности, митови и ѕвезди . Со еклектичен опсег на интереси и ненаситна љубопитност, Глен го започна своето пишување патување за да го сподели своето знаење и согледувања со широката публика.Студирајќи новинарство и комуникации, Глен разви остро око за детали и вештина за волшебно раскажување приказни. Неговиот стил на пишување е познат по неговиот информативен, но привлечен тон, без напор оживувајќи ги животите на влијателните личности и истражувајќи во длабочините на различни интригантни теми. Преку неговите добро истражени статии, Глен има за цел да ги забавува, едуцира и инспирира читателите да ја истражат богатата таписерија на човечки достигнувања и културни феномени.Како самопрогласен кинефил и љубител на литературата, Глен има неверојатна способност да го анализира и контекстуализира влијанието на уметноста врз општеството. Тој ја истражува интеракцијата помеѓу креативноста, политиката и општествените норми, дешифрирајќи како овие елементи ја обликуваат нашата колективна свест. Неговата критичка анализа на филмови, книги и други уметнички изрази им нуди на читателите нова перспектива и ги повикува да размислуваат подлабоко за светот на уметноста.Волшебното пишување на Глен се протега надвор одсфери на културата и тековните работи. Со голем интерес за економијата, Глен истражува во внатрешните работи на финансиските системи и социо-економските трендови. Неговите написи ги разложуваат сложените концепти на сварливи делови, давајќи им можност на читателите да ги дешифрираат силите што ја обликуваат нашата глобална економија.Со широк апетит за знаење, различните области на експертиза на Глен го прават неговиот блог единствена дестинација за секој што бара добро заокружен увид во огромен број теми. Без разлика дали станува збор за истражување на животите на иконите познати личности, откривање на мистериите на античките митови или расчленување на влијанието на науката врз нашиот секојдневен живот, Глен Нортон е вашиот писател кој ќе ве води низ огромниот пејзаж на човечката историја, култура и достигнувања. .