Biografia e Dick Fosbury

 Biografia e Dick Fosbury

Glenn Norton

Tabela e përmbajtjes

Biografia

  • Inovacioni i sjellë nga Dick Fosbury

Richard Douglas Fosbury, i njohur si Dick, lindi më 6 mars 1947 në Portland (SHBA). Ne i detyrohemi atij shpikjen e teknikës moderne të kërcimit së larti, të ashtuquajturën Fosbury Flop : një mënyrë për të kapërcyer pengesën, e treguar në botë për herë të parë në vitin 1968, përmes të cilin sportisti e rrotullon trupin mbrapa për t'u ngjitur mbi shirit dhe i bie në shpinë.

Fosbury Flop , i quajtur edhe mbrapa rrokullisje , përdoret në ditët e sotme në mënyrë universale, por kur u demonstrua nga i riu nga Portland në vitin 1968 në Mexico City shkaktoi habi. Ishte data 19 tetor.

Shiko gjithashtu: Biografia e Shakira

Dick Fosbury

Përshtata një stil të modës së vjetër dhe e modernizova në diçka që ishte efikase. Nuk e dija që dikush tjetër në botë do të ishte në gjendje ta përdorte atë dhe kurrë nuk e imagjinoja se do të revolucionarizonte ngjarjen.

Risia e Dick Fosbury

Pas një rishikimi të ashpër (një fakti që - tashmë në vetvete - përfaqësonte një risi në krahasim me stilet e mëparshme, të cilat parashikonin një trajektore lineare), në momentin e kërcimit ai kreu një rrotullim në këmbën e ngritjes, duke fluturuar mbi pengesën pasi kishte kthyer shpinën në atë dhe duke e përkulur trupin pas. Teknika e vënë në praktikë nga Dick Fosbury përfaqësonte rezultatin e apunë e mundimshme kërkimore dhe studime të biomekanikës së aplikuar, të kryera nga atleti në Universitetin Shtetëror të Oregonit.

Në bazën e kërcimit dorsal, në fakt, ekziston forca centrifugale e prodhuar nga ngritja e lakuar, e cila lejon rritjen e shpejtësisë së kërcyesit në momentin e ngritjes (dhe për rrjedhojë i shtytjes); për rrjedhojë rritet edhe lartësia e tij, ndërsa trupi - për shkak të pozicionit të lakuar dorsal - mbahet mbi trajektoren e të ashtuquajturës qendër të masës, e vendosur poshtë shufrës.

Shiko gjithashtu: Emma Stone, biografi

Fazat e kërcimit së larti në Fosbury

Inovacioni i Dick Fosbury kishte të bënte gjithashtu me materialet e përdorura për uljen: jo më shumë copëza druri ose rërë, por shkumë sintetike (dyshekët që i shohim edhe sot), e cila mbronte shpinën e atletit dhe në përgjithësi siguronte një ulje më të butë. Fosbury, duke zbatuar teknikën e tij të re, fitoi një avantazh të dukshëm konkurrues: ndërsa rivalët e tij Gavrilov dhe Caruthers e bazuan vlerën e tyre në fuqinë fizike të nevojshme për teknikën ventrale, ngjitja dorsal kërkonte vetëm shpejtësi dhe një - si të thuash - dominim akrobatik të krahët dhe pjesa tjetër e trupit në momentin e kërcimit.

Dick Fosbury kështu arriti të fitojë medaljen e artë olimpike (20 tetor 1968), duke vendosur gjithashtu rekordin e ri në pesë rrathë,me një kërcim 2.24 metra.

Teknika revolucionare ishte propozuar nga Fosbury fillimisht gjatë kampionatit NCAA, dhe më pas gjatë provave , d.m.th., garat kombëtare kualifikuese për Olimpiadën. Megjithatë, pasi u bë i famshëm në Shtetet e Bashkuara, Fosbury u "mbrojt": videot dhe imazhet e provave në Shtetet e Bashkuara, në fakt, nuk u shpërndanë për të parandaluar atletët nga kombet e tjera që të ndërgjegjësoheshin për stili i ri i shpinës (në një kohë kur - padyshim - nuk kishte disponueshmërinë e imazheve të lejuara sot nga televizioni dhe interneti).

Ndër të tjera, në garën që e bëri të njohur në botë, Fosbury veshi dy këpucë me ngjyra të ndryshme: nuk bëhej fjalë për një zgjedhje marketingu, por një vendim vetëm për shkak të arsyeve, duke qenë se këpuca e zgjedhur e djathtë i dha atij më shumë shtytje se këpuca e djathtë e çiftuar me të majtën.

Megjithatë duhet theksuar se Dick Fosbury nuk ishte i pari që përdori teknikën e rrokullisjes së pasme, por thjesht ai që e prezantoi atë në botë. Në fakt, ky lloj kërcimi ishte përdorur edhe nga kanadezja Debbie Brill në vitin 1966, kur ajo ishte vetëm 13 vjeç, dhe - më parë - edhe nga Bruce Quande, një djalë i madh nga Montana, në vitin 1963.

Dick Fosbury

Dick Fosbury në 1981 iu bashkua Trasta Kombëtare & Field Hall of Fame .

Ai ndërroi jetë në moshën 76 vjeçare në vendlindjen e tij, Portland, Oregon, më 12 mars 2023.

Glenn Norton

Glenn Norton është një shkrimtar me përvojë dhe një njohës i pasionuar i të gjitha gjërave që lidhen me biografinë, të famshmit, artin, kinemanë, ekonominë, letërsinë, modën, muzikën, politikën, fenë, shkencën, sportin, historinë, televizionin, njerëzit e famshëm, mitet dhe yjet. . Me një gamë eklektike interesash dhe një kuriozitet të pangopur, Glenn filloi udhëtimin e tij të shkrimit për të ndarë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë.Pasi kishte studiuar gazetari dhe komunikim, Glenn zhvilloi një sy të mprehtë për detaje dhe një aftësi për të treguar histori magjepsëse. Stili i tij i të shkruarit është i njohur për tonin e tij informues, por tërheqës, duke sjellë pa mundim jetën e figurave me ndikim dhe duke u thelluar në thellësi të temave të ndryshme intriguese. Nëpërmjet artikujve të tij të hulumtuar mirë, Glenn synon të argëtojë, edukojë dhe frymëzojë lexuesit për të eksploruar tapiceri të pasur të arritjeve njerëzore dhe fenomeneve kulturore.Si një kinefil i vetëshpallur dhe entuziast i letërsisë, Glenn ka një aftësi të çuditshme për të analizuar dhe kontekstualizuar ndikimin e artit në shoqëri. Ai eksploron ndërveprimin midis krijimtarisë, politikës dhe normave shoqërore, duke deshifruar se si këta elementë formojnë ndërgjegjen tonë kolektive. Analiza e tij kritike e filmave, librave dhe shprehjeve të tjera artistike u ofron lexuesve një këndvështrim të freskët dhe i fton ata të mendojnë më thellë për botën e artit.Shkrimi magjepsës i Glenn shtrihet përtejsferat e kulturës dhe çështjeve aktuale. Me një interes të madh në ekonomi, Glenn thellohet në funksionimin e brendshëm të sistemeve financiare dhe tendencave socio-ekonomike. Artikujt e tij zbërthejnë konceptet komplekse në pjesë të tretshme, duke i fuqizuar lexuesit të deshifrojnë forcat që formojnë ekonominë tonë globale.Me një oreks të gjerë për njohuri, fushat e ndryshme të ekspertizës së Glenn-it e bëjnë blogun e tij një destinacion të vetëm për këdo që kërkon njohuri të plota në një mori temash. Pavarësisht nëse është duke eksploruar jetët e të famshëmve ikonë, duke zbuluar misteret e miteve të lashta ose duke zbërthyer ndikimin e shkencës në jetën tonë të përditshme, Glenn Norton është shkrimtari juaj i preferuar, duke ju udhëhequr nëpër peizazhin e gjerë të historisë, kulturës dhe arritjeve njerëzore. .