Biografia e Ezopit

 Biografia e Ezopit

Glenn Norton

Biografia

  • Ezopi dhe fabulat e tij
  • Vdekja

Ezopi lindi rreth vitit 620 para Krishtit. I mbërritur si skllav në Greqi, ndoshta nga Afrika, ai është skllav i njëfarë Xanthos, i cili jeton në ishullin Samos, por arrin të marrë lirinë.

Më pas ai banoi në oborrin e Croesus, ku u njoh me Solonin.

Shiko gjithashtu: Carlo Calenda, biografi

Në Korint, ai pati mundësinë të vinte në kontakt me shtatë burrat e mençur .

Shiko gjithashtu: Biografia e Cino Ricci

Ezopi i portretizuar nga Diego Velázquez (detaji i fytyrës)

Ezopi dhe fabulat e tij

Gjatë mbretërimit të Pisistratus ai vizitoi Athinën , dhe është pikërisht në këtë rrethanë që ai rrëfen përrallën e mbretit mahi , e cila synon të pengojë qytetarët të rrëzojnë Pisistraton për t'i hapur rrugë një sundimtari tjetër. I konsideruar si nismëtar i fabulës si formë letrare e shkruar, Ezopi rrëfen fabula arketipike, pra poezi të shkurtra të cilat në të shumtën e rasteve shohin si protagonistë kafshët e personifikuara.

Disa nga fabulat më të njohura janë: "Dhelpra dhe rrushi", "Pata që bëri vezët e arta" dhe "Kakaleca dhe milingona". Ata kanë një synim edukativ dhe didaktik, pasi synojnë të sugjerojnë mësime praktike, me shembull .

Ne nuk duhet të mirëpresim shenja miqësie nga ata që na preferojnë ne, miqtë e fundit, ndaj miqve të vjetër,duke pasur parasysh se, nëse edhe ne u ndodhemi miq të tyre për një kohë të gjatë dhe ata miqësohen me të tjerët, do t'i preferojnë.(nga: Dhixhiu dhe dhitë e egra)

Vdekja

Duke u bërë armik i Pisistratit, i cili është kundër lirisë së fjalës, Ezopi vdiq në vitin 564 para Krishtit në Delphi me vdekje të dhunshme, i vrarë nga popullsia vendase pas një sulmi të pësuar gjatë një prej fjalimeve të tij publike.

Teza më e akredituar për vdekjen sugjeron se, pasi kishte ofenduar njerëzit e Delfit me sarkazmën e tij në raste të ndryshme, Ezopi u dënua me vdekje dhe më vonë iu pre koka.

Glenn Norton

Glenn Norton është një shkrimtar me përvojë dhe një njohës i pasionuar i të gjitha gjërave që lidhen me biografinë, të famshmit, artin, kinemanë, ekonominë, letërsinë, modën, muzikën, politikën, fenë, shkencën, sportin, historinë, televizionin, njerëzit e famshëm, mitet dhe yjet. . Me një gamë eklektike interesash dhe një kuriozitet të pangopur, Glenn filloi udhëtimin e tij të shkrimit për të ndarë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë.Pasi kishte studiuar gazetari dhe komunikim, Glenn zhvilloi një sy të mprehtë për detaje dhe një aftësi për të treguar histori magjepsëse. Stili i tij i të shkruarit është i njohur për tonin e tij informues, por tërheqës, duke sjellë pa mundim jetën e figurave me ndikim dhe duke u thelluar në thellësi të temave të ndryshme intriguese. Nëpërmjet artikujve të tij të hulumtuar mirë, Glenn synon të argëtojë, edukojë dhe frymëzojë lexuesit për të eksploruar tapiceri të pasur të arritjeve njerëzore dhe fenomeneve kulturore.Si një kinefil i vetëshpallur dhe entuziast i letërsisë, Glenn ka një aftësi të çuditshme për të analizuar dhe kontekstualizuar ndikimin e artit në shoqëri. Ai eksploron ndërveprimin midis krijimtarisë, politikës dhe normave shoqërore, duke deshifruar se si këta elementë formojnë ndërgjegjen tonë kolektive. Analiza e tij kritike e filmave, librave dhe shprehjeve të tjera artistike u ofron lexuesve një këndvështrim të freskët dhe i fton ata të mendojnë më thellë për botën e artit.Shkrimi magjepsës i Glenn shtrihet përtejsferat e kulturës dhe çështjeve aktuale. Me një interes të madh në ekonomi, Glenn thellohet në funksionimin e brendshëm të sistemeve financiare dhe tendencave socio-ekonomike. Artikujt e tij zbërthejnë konceptet komplekse në pjesë të tretshme, duke i fuqizuar lexuesit të deshifrojnë forcat që formojnë ekonominë tonë globale.Me një oreks të gjerë për njohuri, fushat e ndryshme të ekspertizës së Glenn-it e bëjnë blogun e tij një destinacion të vetëm për këdo që kërkon njohuri të plota në një mori temash. Pavarësisht nëse është duke eksploruar jetët e të famshëmve ikonë, duke zbuluar misteret e miteve të lashta ose duke zbërthyer ndikimin e shkencës në jetën tonë të përditshme, Glenn Norton është shkrimtari juaj i preferuar, duke ju udhëhequr nëpër peizazhin e gjerë të historisë, kulturës dhe arritjeve njerëzore. .