Биографија на Карло Доси

 Биографија на Карло Доси

Glenn Norton

Биографија • Љубовта кон културата

Карло Алберто Писани Доси е роден во Зеневрдо, во провинцијата Павија, на 27 март 1849 година. Наследник на семејството на земјопоседници, тој се преселил во Милано во 1861 година. Карло Доси бил многу млад кога учествувал во миланското движење Скапиљатура: пишувал написи во локални списанија и создавал различни дела.

Соработува со публикациите Cronaca byzantina, Capitan Fracassa, Guerrin Meschino, La Riforma и La Riforma illustrata. Но, и неговиот талент е предвремен, како и неговата кариера како краток писател: Ла Риформа посветува големо внимание на политичкото дејствување на државникот Франческо Криспи, благодарение на кого Доси започнува дипломатска кариера оставајќи ја настрана својата литературна дејност.

Така политички поврзан со Франческо Криспи (претседател на Советот на министри во периодите 1887-1891 и 1893-1896) Доси набрзо станал, во 1870 година, конзул во Богота. Тој потоа ќе биде приватен секретар на Криспи во 1887 година, ополномоштен министер во Атина, каде што се вљубува во археологијата, а во последните години од животот гувернер на Еритреја (на која се чини дека самиот Доси и го дал името).

По падот на владата на Криспи (1896) тој ја напуштил својата дипломатска кариера во 1901 година за да се пензионира со сопругата и трите деца во неговата вила во Корбета, наследена од Комендаторе Франческо Муси, вујко на неговата сопруга. Тука може Карло Досинегувајте ја страста за археологијата, страст што неговиот син Франко Доси подоцна ќе ја продолжи во форма на собирање. Карло Доси обединува бројни наоди пронајдени во Атина и Рим, разни материјали кои датираат од предколумбиската ера и бројни предмети пронајдени во ископувањата извршени во Ломбардија во областите Корбета, Албаирате, Санто Стефано Тичино, Седријано и покрај бреговите. на Тичино. Потоа го дизајнирал музејот Писани Доси кој го сместил во неговиот дом во Корбета и наредил серија наоди да бидат испратени по неговата смрт во археолошкиот музеј на Кастело Сфорцеско во Милано.

Од 1902 до 1910 година Доси се приклучил на Градскиот совет на Корбета.

Неговото пријателство со Транкило Кремона е длабоко и значајно, уметник кој ќе му наслика портрет зачуван денес во вилата на Корбета; Самиот Доси можеше да потврди дека уметноста на пишување би ја научил од Кремона.

Аномално и необично за секоја струја, писателот Доси мора да се сеќава на неговата предиспозиција за синтаксички и лексички игри, подвлечени со ненадејни жанровски промени кои се движат од дворски до популарни, преку употреба на ремикси на латински и ломбарди зборови, технички и сленг.

Карло Доси почина во Кардина, во близина на Комо, на 19 ноември 1910 година.

Дела:

- L'altrieri (1868)

- Живот на Алберто Пизани (1870)

- Едно семејство цијалапони (1873, со Џиџи Пирели)

- Среќната колонија (1878)

- Капки мастило (1880)

- Човечки портрети, од докторски мастило (1874)

- Човечки портрети - Примерок книга (1885)

- Завршува во А (1878 и 1884)

Исто така види: Биографија на Кристофер Нолан

- Љуби ( 1887)

Исто така види: Биографија на Роберто Роселини

- Критичко фрикасе на уметноста, историјата и литературата, 1906 година)

- Рованијана (1944, постхумно и недовршено)

- Сини ноти (1964, постхумно, само делумно објавено во 1912 г.)

Glenn Norton

Глен Нортон е искусен писател и страстен познавач на сите работи поврзани со биографија, познати личности, уметност, кино, економија, литература, мода, музика, политика, религија, наука, спорт, историја, телевизија, познати личности, митови и ѕвезди . Со еклектичен опсег на интереси и ненаситна љубопитност, Глен го започна своето пишување патување за да го сподели своето знаење и согледувања со широката публика.Студирајќи новинарство и комуникации, Глен разви остро око за детали и вештина за волшебно раскажување приказни. Неговиот стил на пишување е познат по неговиот информативен, но привлечен тон, без напор оживувајќи ги животите на влијателните личности и истражувајќи во длабочините на различни интригантни теми. Преку неговите добро истражени статии, Глен има за цел да ги забавува, едуцира и инспирира читателите да ја истражат богатата таписерија на човечки достигнувања и културни феномени.Како самопрогласен кинефил и љубител на литературата, Глен има неверојатна способност да го анализира и контекстуализира влијанието на уметноста врз општеството. Тој ја истражува интеракцијата помеѓу креативноста, политиката и општествените норми, дешифрирајќи како овие елементи ја обликуваат нашата колективна свест. Неговата критичка анализа на филмови, книги и други уметнички изрази им нуди на читателите нова перспектива и ги повикува да размислуваат подлабоко за светот на уметноста.Волшебното пишување на Глен се протега надвор одсфери на културата и тековните работи. Со голем интерес за економијата, Глен истражува во внатрешните работи на финансиските системи и социо-економските трендови. Неговите написи ги разложуваат сложените концепти на сварливи делови, давајќи им можност на читателите да ги дешифрираат силите што ја обликуваат нашата глобална економија.Со широк апетит за знаење, различните области на експертиза на Глен го прават неговиот блог единствена дестинација за секој што бара добро заокружен увид во огромен број теми. Без разлика дали станува збор за истражување на животите на иконите познати личности, откривање на мистериите на античките митови или расчленување на влијанието на науката врз нашиот секојдневен живот, Глен Нортон е вашиот писател кој ќе ве води низ огромниот пејзаж на човечката историја, култура и достигнувања. .