Ida Magli, biografi

 Ida Magli, biografi

Glenn Norton

Tabela e përmbajtjes

Biografia

 • Vepra nga Ida Magli

Ida Magli, antropologe dhe filozofe italiane, lindi në Romë më 5 janar 1925. U diplomua për piano në Santa Konservatori Cecilia, u diplomua në Filozofi me një specializim në psikologjinë mjekësore në Universitetin "La Sapienza" të Romës me një tezë eksperimentale mbi gjuhën radiofonike, më pas u bë profesoreshë e Psikologjisë Sociale në Universitetin e Sienës për disa vite dhe në fund të Antropologjisë Kulturore. në Universitetin Sapienza, universitet nga i cili dha dorëheqjen në 1988.

Ajo njihej veçanërisht si një polemiste e fortë kundër Bashkimit Evropian. Që nga viti 1994 ajo ka mbështetur argumente kundër bashkimit evropian dhe është përpjekur, më kot, të bindë politikanët që të heqin dorë nga ai që ajo e konsideron një projekt falimentimi, duke paralajmëruar fundin e qytetërimit evropian.

Autor i eseve të shumta, duke përfshirë një për Shën Terezën e Lisieux, "Udhëtim rreth burrit të bardhë", "Gratë një problem i hapur", "Historia e grave fetare".

Ida Magli ishte e para që përdori metodën antropologjike për të analizuar shoqërinë evropiane dhe në veçanti shoqërinë italiane, nga antikiteti e deri në mesjetë e deri në ditët e sotme, me të njëjtat instrumente të përdorura nga antropologji për shoqëritë "primitive".

Ajo përdori njohuritë e saj për muzikën për të kuptuar dhe përdorur plotësisht konceptin e“modeli” kulturor, i zhvilluar nga Franz Boas dhe Alfred Kroeber, si një “formë” e mbyllur dhe vetëkuptuese. "Kultura" si një lloj fuge Bach. Kështu ajo arriti të nxjerrë në pah rëndësinë e shumë fenomeneve që zakonisht injorohen nga historianët, veçanërisht ato që kanë të bëjnë me "të shenjtën", tabutë, papastërtitë, shmangien e grave, "fuqinë e fjalës" që lidhet me parësinë e organit seksual mashkullor, dallimet. në konceptimin e kohës midis fesë hebraike, e përqendruar në pritjen e shpëtimit, dhe asaj të krishterë të përqendruar në të qenit.

Librat, esetë, artikujt e saj pasqyrojnë rezultatin e kësaj metode dhe për këtë arsye u japin hapësirë ​​të mjaftueshme fenomeneve dhe fakteve që zakonisht kalohen në heshtje: historia e grave jo si një botë e ndarë, por si e brendshme e fuqisë mashkullore, predikimi popullor dhe përkushtimi Marian si një dokument historik shumë i rëndësishëm, raporti midis të Shenjtës dhe Fuqisë në ngjarjet politike.

Në vitin 1982 fitoi çmimin Brancati për letërsinë me librin e tij "Jezusi i Nazaretit".

Shkroi shënimet kryesore mbi antropologjinë kulturore për Enciklopedinë e Filozofisë dhe Shkencave Humane Garzanti; hyrjen Sociology and Religion dhe hyrjen Female Christian Monasticism for the Encyclopaedia of Religions drejtuar nga Alfonso M. Di Nola ed. Vallecchi; hyrja farefisnore në vëllimin sistematiki Enciklopedisë Einaudi; zëri Perfeksioni në Fjalorin Enciklopedik të Instituteve të Përsosmërisë; hyrja Antropologjia Kulturore dhe Psikiatria në Vjetarin e Shkencës dhe Teknologjisë Mondadori 1980-82.

Në vitin 1976 ai themeloi dhe drejtoi revistën ndërkombëtare të studimeve antropologjike mbi gratë DWF Donna Woman Femme, ed. Bulzoni; ai themeloi dhe drejtoi nga viti 1989 deri në 1992 revistën Cultural Anthropology AC, ed. gjenovez. Ai bashkëpunoi për shumë vite me gazetën La Repubblica dhe të përjavshmen L'Espresso duke shkruar artikuj të shumtë komentues mbi aktualitetin politik dhe shoqëror, duke pasur parasysh aspektet antropologjike. Në vitet '90 bashkëpunoi me gazetën Il Giornale.

Shiko gjithashtu: Eugenio Montale, biografia: historia, jeta, poezitë dhe veprat

Libri i tij i fundit është "Sons of Man: History of the Child, History of Hate".

Shiko gjithashtu: Giorgio Zanchini, biografi, histori, libra, karriera dhe kuriozitete

Ajo vdiq në shtëpinë e saj në Romë më 21 shkurt 2016, në moshën 91-vjeçare.

Vepra nga Ida Magli

 • Burrat e Pendimit - Veçoritë antropologjike të Mesjetës Italiane, 1967
 • Gruaja, një problem i hapur, Firence, Vallecchi, 1974.
 • Matriarkia dhe fuqia e grave, Milan, Feltrinelli, 1978
 • Duke zbuluar ne të egërve, 1981
 • Femra e burrit; Bari, Laterza, 1982
 • Hyrje në antropologjinë kulturore, Romë, Laterza, 1983
 • Jezusi i Nazaretit - Tabu dhe shkelje, 1982
 • Saint Teresa of Lisieux - Një nëntëmbëdhjetë romantike -vajza e shekullit, 1994
 • Udhëtim përrethte njeriu i bardhë, 1986
 • Zoja, 1987
 • Seksualiteti mashkullor, 1989
 • Mbi dinjitetin e grave (Dhuna ndaj grave, mendimi i Wojtyla-s), 1993
 • Flamuri i grisur (Totemët e thyer të politikës), Parma, Guanda, 1994
 • Historia laike e grave fetare, 1995
 • Për një revolucion italian, redaktuar nga Giordano Bruno Guerri, 1996
 • Kundër Evropës - gjithçka që nuk ju thanë për Mastrihtin, 1997, 2005
 • Seksi dhe pushteti: shtylla e multimedias së Inkuizicionit të Shenjtë, me një ekstrakt nga marrja në pyetje e Bill Clinton, 1998
 • Hamazhi për italianët, 2005
 • Mulliri i Ofelisë - Burrat dhe Zotat, 2007
 • Diktatura Evropiane, 2010
 • Pas Perëndimit, 2012
 • Mbrojtja e Italisë, 2013

Glenn Norton

Glenn Norton është një shkrimtar me përvojë dhe një njohës i pasionuar i të gjitha gjërave që lidhen me biografinë, të famshmit, artin, kinemanë, ekonominë, letërsinë, modën, muzikën, politikën, fenë, shkencën, sportin, historinë, televizionin, njerëzit e famshëm, mitet dhe yjet. . Me një gamë eklektike interesash dhe një kuriozitet të pangopur, Glenn filloi udhëtimin e tij të shkrimit për të ndarë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë.Pasi kishte studiuar gazetari dhe komunikim, Glenn zhvilloi një sy të mprehtë për detaje dhe një aftësi për të treguar histori magjepsëse. Stili i tij i të shkruarit është i njohur për tonin e tij informues, por tërheqës, duke sjellë pa mundim jetën e figurave me ndikim dhe duke u thelluar në thellësi të temave të ndryshme intriguese. Nëpërmjet artikujve të tij të hulumtuar mirë, Glenn synon të argëtojë, edukojë dhe frymëzojë lexuesit për të eksploruar tapiceri të pasur të arritjeve njerëzore dhe fenomeneve kulturore.Si një kinefil i vetëshpallur dhe entuziast i letërsisë, Glenn ka një aftësi të çuditshme për të analizuar dhe kontekstualizuar ndikimin e artit në shoqëri. Ai eksploron ndërveprimin midis krijimtarisë, politikës dhe normave shoqërore, duke deshifruar se si këta elementë formojnë ndërgjegjen tonë kolektive. Analiza e tij kritike e filmave, librave dhe shprehjeve të tjera artistike u ofron lexuesve një këndvështrim të freskët dhe i fton ata të mendojnë më thellë për botën e artit.Shkrimi magjepsës i Glenn shtrihet përtejsferat e kulturës dhe çështjeve aktuale. Me një interes të madh në ekonomi, Glenn thellohet në funksionimin e brendshëm të sistemeve financiare dhe tendencave socio-ekonomike. Artikujt e tij zbërthejnë konceptet komplekse në pjesë të tretshme, duke i fuqizuar lexuesit të deshifrojnë forcat që formojnë ekonominë tonë globale.Me një oreks të gjerë për njohuri, fushat e ndryshme të ekspertizës së Glenn-it e bëjnë blogun e tij një destinacion të vetëm për këdo që kërkon njohuri të plota në një mori temash. Pavarësisht nëse është duke eksploruar jetët e të famshëmve ikonë, duke zbuluar misteret e miteve të lashta ose duke zbërthyer ndikimin e shkencës në jetën tonë të përditshme, Glenn Norton është shkrimtari juaj i preferuar, duke ju udhëhequr nëpër peizazhin e gjerë të historisë, kulturës dhe arritjeve njerëzore. .