Biografia e Giuseppe Mazzini

 Biografia e Giuseppe Mazzini

Glenn Norton

Tabela e përmbajtjes

Biografia • Shpirti i paepur

Babai i italianit Risorgimento lindi në Genova më 22 qershor 1805, djali i tretë i tre fëmijëve. I kishte paraprirë dy motrat e tij, Rosa dhe Antonietta.

Djalë i zgjuar dhe i gjallë, tashmë adoleshent ndjen një interes të gjallë dhe të fortë për çështjet politike, mbi të gjitha ato që kanë të bëjnë me Italinë, një fat i vërtetë i shpallur.

Më 1820 u pranua në Universitet; i nisur fillimisht në studimet mjekësore, ai kaloi në drejtësi. Në vitin 1826 ai shkroi esenë e tij të parë letrare, "Dell'amor patria di Dante", botuar vitin e ardhshëm. Menjëherë pas diplomimit, ai u bashkua me të ashtuquajturën Carboneria, një shoqëri sekrete me synime revolucionare.

Për t'i dhënë një vlerë gjithnjë e më shtytëse ideve të tij, ai fillon një bashkëpunim me "L'indicator Genovese", një gazetë që pretendonte të ishte letrare si kopertinë, e shtypur shpejt nga qeveria piemontese më 20 dhjetor. Duke thënë këtë, ai u zhvendos dhe në vend të kësaj filloi të bashkëpunojë me "Indicatore Livornese". Ndërkohë, paralelisht me aktivitetin e tij reklamues, ai kryen një aktivitet shumë më konkret bindjeje mes njerëzve, duke udhëtuar në Toskanë dhe duke kërkuar anëtarë të karbonarëve. Megjithatë, një zhgënjim i dhunshëm është gati ta presë atë. Më 21 tetor, në Xhenova, ai u tradhtua dhe u denoncua në polici si karbonara. Më 13 nëntor ai u arrestua dhe u mbyll në burgkalaja e Savonës.

Pasi nuk doli asnjë provë kundër tij, atij iu ofrua ose të jetonte në "izolim" në ndonjë fshat të largët të mbretërisë nën mbikëqyrjen e policisë ose të shkonte në mërgim në Marsejë: ai vendos për zgjidhjen e dytë: ai largohet Mbretëria e Sardenjës më 10 shkurt 1831. Shpirti provohet por sigurisht nuk dekurajohet. Aktiviteti luftarak vazhdon. Kështu shkon në Gjenevë, ku takon disa të mërguar; shkon në Lion dhe gjen atje disa italianë të ndaluar; me ta niset për në Korsikë, me shpresën për t'u sjellë ndihma kryengritësve të Italisë qendrore. Në Francë, ai themeloi Giovine Italia në Marsejë, e cila propozoi të formohej kombi "Një, i pavarur, i lirë, republikan". Ai kishte një letër të hapur të shtypur për Carlo Alberto, i cili sapo kishte hipur në fron, duke i kërkuar atij të merrte iniciativën në shpëtimin italian.

Falë shpirtit të tij thellësisht fetar dhe përkushtimit për studimin e ngjarjeve historike, ai kishte kuptuar se si vetëm një shtet i tipit republikan mund të kishte lejuar arritjen e idealeve të lirisë, barazisë dhe vëllazërisë tipike të Revolucionit Francez. . Për këtë ai formuloi programin më radikal nga të gjithë ata që u debatuan gjatë Risorgimentos italiane dhe, besnik i ideve të tij demokratike, kundërshtoi formimin e një shteti monarkik.

Në vitin 1832 në Marsejë u botua revista "La GiovineItalia", e cila ka nëntitullin "Sirë shkrimesh për gjendjen politike, morale dhe letrare të Italisë, me prirje drejt rigjenerimit të saj". Iniciativa ishte shumë e suksesshme dhe së shpejti shoqata Giovine Italia u shtri edhe në ushtri në Mbretërinë Sardenjë degë të ndryshme. u dënuan me vdekje. Për veprimtarinë e tij revolucionare, Mazzini u dënua me vdekje në mungesë më 26 tetor nga Këshilli i Luftës Divizioni i Aleksandrisë.

Shiko gjithashtu: Cecilia Rodriguez, biografia, historia, jeta private dhe kuriozitetet

Më 2 shkurt 1834, përpjekja për pushtim të Savojës dështoi. Mazzini strehohet në Zvicra. Ai pajtohet me patriotët e mërguar të të gjitha kombësive të shtypura; Ai favorizon krijimin e shoqërive pak a shumë sekrete, Polonia e Re, Gjermania e Re, të cilat, të lidhura me Italinë e Re formojnë Evropën e Re, që synojnë të krijojnë kombe të lira të vëllazërisë evropiane. Këshilli i Madh i Bernës dëbon Mazzinin, i cili gjithashtu kishte promovuar Kushtetutën e Zvicrës së Re. Në tetor, me vëllezërit Ruffini, ai ndodhet në Grenchen. Pasuan shumë lëvizje.

1836 Më 28 maj u arrestua në Solothurn; Menjëherë pas kësaj dieta zvicerane e dëboi atë përgjithmonë nga shteti. Shkon në Paris, ku arrestohet më 5 korrik; lirohet me kusht që të niset për në Angli. Në janar 1837 ai mbërrin në Londër. Ai është në varfëri: më vonë do të marrë një kompensim modest për bashkëpunimin e tij me gazetat dhe revistat angleze.

Tani jemi në vitin 1840. Më 30 prill ai rikonstituoi Italinë e Re. Më 10 nëntor fillon në Londër botimi i periodikut "Apostolate popullore", me nëntitull "Liria, Barazia, Njerëzimi, Pavarësia, Uniteti - Zoti dhe njerëzit - Punë dhe fryt proporcional".

1841 Themelon një shkollë falas për fëmijët e varfër në Londër.

Më 8 shtator 1847, nga Londra, ai nënshkroi një letër të gjatë për Pius IX që tregonte se çfarë duhej dhe mund të bënte, më pas shkoi në Paris ku diktoi statutin e Shoqatës Kombëtare Italiane. Më 7 prill mbërrin në Milano të çliruar nga austriakët. Ai themeloi gazetën "L'Italia del popolo", në të cilën sqaroi idetë e tij se si të zhvillohej lufta. Në gusht u largua nga Milani për shkak të ardhjes së austriakëve, iu bashkua Garibaldit në Bergamo dhe e ndoqi atë si standard. Më 8 gusht ai iku në Zvicër, ku do të qëndrojë deri më 5 janar 1849.

Më 9 shkurt 1849 u shpall Republika Romake. Goffredo Mameli i telegrafon Mazzinit: “Roma Repubblica, eja!”. Më 5 mars ai hyri në Romë "duke u dridhur dhe pothuajse i adhuruar". Më 29 mars ai u emërua triumvir. Më 30 qershor, i përballur me pamundësinë për të rezistuar më në Romë, duke refuzuar propozimin e tij për të dalë me ushtrinë dhe për ta transferuar luftën diku tjetër, ai dha dorëheqjen bashkë me triumvirët e tjerë sepse deklaroi se ishte zgjedhur për të mbrojtur, jo për të mbrojtur. varrosniRepublika. Pasi armiqtë kanë hyrë, ai niset më 12 korrik për në Marsejë. Më pas ai udhëton në Gjenevë dhe më vonë në Lozanë, ku detyrohet të jetojë në fshehtësi.

Në janar 1851 ai u kthye në Londër, ku do të qëndrojë deri në 1868, me përjashtim të vizitave të shumta javë ose disa muaj në kontinent. Ai themeloi shoqërinë "Amici d'Italia" në kryeqytetin anglez për të shprehur simpati për çështjen kombëtare. Vatra e protestës dhe revolucionit ndërkohë po përhapen kudo. Ishte 6 shkurt 1853 kur, për shembull, një tentativë kryengritjeje kundër austriakëve u shtyp me gjak në Milano.

Pas disa vitesh ende jashtë Italisë, në vitin 1957 u kthye në Genova për të përgatitur kryengritjen me Carlo Pisacane e cila më pas do të shpërthente në kryeqytetin e Ligurisë. Policia nuk arrin të arrestojë Mazzinin, i cili për herë të dytë do të dënohet me vdekje në mungesë (28 mars 1858).

Londra mirëpret edhe një herë mërgimin në rrezik. Prej andej ai i shkroi Cavour-it për të protestuar kundër disa deklaratave të bëra nga burri shteti dhe kundërshtoi, të mbështetur nga shumë republikanë të tjerë, luftën kundër Austrisë në aleancë me Napoleonin III. I përjashtuar nga amnistia e dhënë në fillim të luftës, ai shkoi në mënyrë klandestine në Firence. Shpresa është që të arrijmë të arrijmë Garibaldin për ndërmarrjen e Mijëve, e cila bëhet e vërtetë vetëm në 1861, falë një takimi të Mazinianëve dhe Garibaldinit.për të ndihmuar Garibaldin në vështirësi në Siçili dhe Napoli.

Më 11 gusht ai u nis për në Siçili duke shpresuar për një lëvizje kryengritëse. Në Palermo, para se të zbriste nga anija, ai u shpall i arrestuar; më 14 gusht ai u dërgua në burgun e kalasë Gaeta. Më 14 tetor ai u lirua, me anë të amnistisë së dhënë të burgosurve politikë për pushtimin e Romës. Pas ndalesave të shkurtra në Romë, Livorno, Genova, ai rifilloi mërgimin e tij. Ai është në Lugano në fund të tetorit; kthehet në Londër në mes të dhjetorit.

Shiko gjithashtu: Biografia e Ed Sheeran

1871 Më 9 shkurt doli në Romë numri - programi i së përjavshmes "La Roma del popolo". Më 10 shkurt ai u largua nga Londra për në Lugano. Në nëntor ai promovon Paktin e Vëllazërisë midis kompanive italiane të punëtorëve.

1872 Ai mbërrin në Piza incognito më 6 shkurt, si mysafir i Nathan-Rossellis, ku vdes më 10 mars. Në datën 17 pasuese, funeralet solemne u mbajtën në Genova, me rreth njëqind mijë njerëz që morën pjesë, sipas llogaritjeve të policisë.

Një veçori e Mazzini është se ai kurrë nuk iu përmbajt vizionit marksist të historisë dhe se ai hodhi poshtë teorinë e ndarjeve sipas klasave dhe qasjen e dhunshme revolucionare të komunizmit, pavarësisht se ishte i lidhur me një koncept solidariteti të marrëdhënieve shoqërore. . Revolta e tij ishte një revoltë lirie, jo një përpjekje për të ndryshuar shoqërinë për të krijuar një shoqëri "më të drejtë".

E fundit e tijbetejat politike ishin drejtuar, pikërisht, kundër afirmimit progresiv të hegjemonisë marksiste brenda lëvizjes punëtore italiane, kundër së cilës ai kishte promovuar, në vitin 1864, një Pakt vëllazërie midis shoqërive punëtore që i përmbaheshin një të moderuar dhe ndërklasiste.

Glenn Norton

Glenn Norton është një shkrimtar me përvojë dhe një njohës i pasionuar i të gjitha gjërave që lidhen me biografinë, të famshmit, artin, kinemanë, ekonominë, letërsinë, modën, muzikën, politikën, fenë, shkencën, sportin, historinë, televizionin, njerëzit e famshëm, mitet dhe yjet. . Me një gamë eklektike interesash dhe një kuriozitet të pangopur, Glenn filloi udhëtimin e tij të shkrimit për të ndarë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë.Pasi kishte studiuar gazetari dhe komunikim, Glenn zhvilloi një sy të mprehtë për detaje dhe një aftësi për të treguar histori magjepsëse. Stili i tij i të shkruarit është i njohur për tonin e tij informues, por tërheqës, duke sjellë pa mundim jetën e figurave me ndikim dhe duke u thelluar në thellësi të temave të ndryshme intriguese. Nëpërmjet artikujve të tij të hulumtuar mirë, Glenn synon të argëtojë, edukojë dhe frymëzojë lexuesit për të eksploruar tapiceri të pasur të arritjeve njerëzore dhe fenomeneve kulturore.Si një kinefil i vetëshpallur dhe entuziast i letërsisë, Glenn ka një aftësi të çuditshme për të analizuar dhe kontekstualizuar ndikimin e artit në shoqëri. Ai eksploron ndërveprimin midis krijimtarisë, politikës dhe normave shoqërore, duke deshifruar se si këta elementë formojnë ndërgjegjen tonë kolektive. Analiza e tij kritike e filmave, librave dhe shprehjeve të tjera artistike u ofron lexuesve një këndvështrim të freskët dhe i fton ata të mendojnë më thellë për botën e artit.Shkrimi magjepsës i Glenn shtrihet përtejsferat e kulturës dhe çështjeve aktuale. Me një interes të madh në ekonomi, Glenn thellohet në funksionimin e brendshëm të sistemeve financiare dhe tendencave socio-ekonomike. Artikujt e tij zbërthejnë konceptet komplekse në pjesë të tretshme, duke i fuqizuar lexuesit të deshifrojnë forcat që formojnë ekonominë tonë globale.Me një oreks të gjerë për njohuri, fushat e ndryshme të ekspertizës së Glenn-it e bëjnë blogun e tij një destinacion të vetëm për këdo që kërkon njohuri të plota në një mori temash. Pavarësisht nëse është duke eksploruar jetët e të famshëmve ikonë, duke zbuluar misteret e miteve të lashta ose duke zbërthyer ndikimin e shkencës në jetën tonë të përditshme, Glenn Norton është shkrimtari juaj i preferuar, duke ju udhëhequr nëpër peizazhin e gjerë të historisë, kulturës dhe arritjeve njerëzore. .