Пјер Корнеј, биографија: живот, историја и дела

 Пјер Корнеј, биографија: живот, историја и дела

Glenn Norton

Биографија

  • Формирање и први дела
  • Продукција за Ришелје
  • Обновување на Пјер Корнеј
  • Промена на визија
  • Напуштањето на театарот и враќањето
  • Предизвикот помеѓу Корнеј и Рацин
  • Последните неколку години

Пјер Корнеј беше француски писател, но пред се драматург . Меѓу театарските автори на неговото време - XVII век - се смета за еден од најважните, заедно со неговите сонародници Жан Расин и Молиер .

Тој можеше во својата кариера да добие успеси и признанија од јавноста; главните критичари од тоа време многу разговараа за неговите дела, и за добро и за лошо. Неговата богата продукција брои 33 комедии напишани за 45 години.

Еве ја неговата биографија.

Пјер Корнеј

Формирање и први дела

Пјер Корнеј е роден на 6 јуни 1606 година во Руан. Неговото е богато семејство на судии и високи судски службеници. Во тоа време, градот имаше процут театарска активност , а младиот Пјер набрзо стана свесен за тоа. Младиот човек студирал на Језуитскиот колеџ по татковска волја: во овој период тој започнал да посетува театар, предодреден да стане негова најголема професија, на штета на неговата планирана кариера како адвокат . Така тој ја фрла својата диплома по право - што би му обезбедило ветувачка дпрофитабилна иднина - и се посвети со тело и душа на театарот.

првото дело на Пјер Корнеј датира од 1629 година: Мелит . 23-годишната Корнеј ја воскреснува комедијата , жанр кој веќе неколку години излезе од мода, во корист на фарсите инспирирани од средновековниот свет, а пред се од Commedia dell'Arte .

Mélite се изведува во Париз во театарот Marais: наспроти сите логични критички предвидувања, тоа е успех!

Продукцијата за Ришелје

Кардиналот Ришелје го повикува заедно со уште четворица автори, субвенционирани од него, да пишуваат драми на барање. Корнеј се посветил на тоа од 1629 до 1635 година. приказната има свои корени во грчката митологија и во митот за Медеја .

Исто така види: Марио Делпини, биографија: студии, историја и живот

Каноните на класичниот француски театар кои ја следат Аристотелската поетика се малку тесни за неправникот; Така, Корнеј се дистанцирал од групата на моќниот кардинал Ришелје и се вратил на самото пишување , дури и ако продолжил да има корист од државните субвенции.

Обновувањето на Пјер Корнеј

Корнеј и неговите комедии заслужуваат признание за обновувањето на стрип театарот ; особено со L'Illusion comica ( L'Illusion comique , операнапишана во 1636 година), се смета за барокно ремек-дело .

Но, Пјер допрва треба да го достигне најдоброто.

Тој го направи тоа следната година, во 1637 година, кога го напиша Il Cid ( Le Cid ), се сметаше за негово апсолутно ремек дело. Ова за многу кратко време станува референтно дело и за познатите и за новите актери.

Cid е класика која - верна на својата авторска филозофија - не ги почитува канонските норми на класицизмот .

Би можеле да ја дефинираме како трагикомедија со среќен крај која не ги следи правилата за единство на:

  • место
  • време,
  • акција.

Тоа го фаворизира одобрувањето на јавноста пред ригидниот шематизам на правилата.

Поради својата иновативна природа, делото е напаѓано од критичарите ; стигнуваме да дебатираме за тоа долго време, толку многу што води до контроверзија која е идентификувана и наречена: La Querelle du Cid . Полемичката дебата стивна дури во 1660 година, повеќе од 20 години по неговото раѓање.

Промена на видот

Во 1641 година Корнеј се ожени со Мари де Лампериер: од парот ќе се родат шест деца.

Како што расте семејството, почнуваат економските тешкотии . Професионалното сценарио беше променето и со смртта на кардиналот Ришелје која се случи во 1642 година. Потоа следеше смртта на кралот Луј XIII следната година. Овие две загуби се скапина драматургот крајот на државните субвенции.

На општествено ниво, дојде до ненадејна промена на животот , политичка и културна, во која кралскиот апсолутизам беше ставен во криза од народни бунтови .

Пјер Корнеј е принуден да го промени регистарот во неговите продукции: прославата на моќта го отстапува местото на песимистичката визија за иднината.

Исто така види: Биографија на Алберт Ајнштајн

Така, делото „Смртта на Помпеј“ (La Mort de Pompée, од 1643 година), меѓу ликовите повеќе нема дарежлив монарх, туку тиранин кој мисли само за себе , затворен во својата себичност.

Во 1647 година Корнеј бил избран во Француската академија , институција создадена од Луј XIII во 1634 година, со цел да се дадат стандарди на јазикот и литературата.

Напуштање на театарот и враќање

Неколку години подоцна, во 1651 година, една од неговите комедии, "Pertarito" сними сензационален неуспех ; драматургот останува толку обесхрабрен што решава да се повлече од сцената.

Во следните шест години Корнеј се посвети на преводите : во 1656 година преводот во стиховите на Имитацијата на Христос (на латински: De Imitatione Christi ). Тоа е најважниот религиозен текст во западната христијанска литература, по Библијата .

Во 1659 година Пјер Корнеј се вратил во театарот , поттикнат од министерот за финансии Никола Фуке : авторот е решен да ја врати наклонетоста на својата публика. Има изведено „Едип“, но времињата, трендовите и вкусовите се сменија. Новите генерации претпочитаат уште еден млад и талентиран драматург: Жан Расин .

Жан Расин

Предизвикот помеѓу Корнеј и Рацин

Во 1670 година, двајцата големи протагонисти на театарот од седумнаесеттиот век започнаа предизвик : напишете претстава со иста тема . „Тит и Береника“ на Корнеј е изведена една недела по „Беринис“ на Жан Расин. Работата на Корнеј траеше помалку од дваесет дена: тоа беше пораз .

Нејзиниот пад започна незапирливо.

Неговото последно дело датира од 1674 година: „Сурена“. Со него тој дефинитивно го напушта театарот.

Последните неколку години

Тој живееше удобна старост во Париз, во пазувите на неговото големо семејство.

Во 1682 година го завршил целосното издание на сите негови театарски дела. Две години подоцна, на 78-годишна возраст, Пјер Корнеј почина во Париз. Беше 1 октомври 1684 година.

Glenn Norton

Глен Нортон е искусен писател и страстен познавач на сите работи поврзани со биографија, познати личности, уметност, кино, економија, литература, мода, музика, политика, религија, наука, спорт, историја, телевизија, познати личности, митови и ѕвезди . Со еклектичен опсег на интереси и ненаситна љубопитност, Глен го започна своето пишување патување за да го сподели своето знаење и согледувања со широката публика.Студирајќи новинарство и комуникации, Глен разви остро око за детали и вештина за волшебно раскажување приказни. Неговиот стил на пишување е познат по неговиот информативен, но привлечен тон, без напор оживувајќи ги животите на влијателните личности и истражувајќи во длабочините на различни интригантни теми. Преку неговите добро истражени статии, Глен има за цел да ги забавува, едуцира и инспирира читателите да ја истражат богатата таписерија на човечки достигнувања и културни феномени.Како самопрогласен кинефил и љубител на литературата, Глен има неверојатна способност да го анализира и контекстуализира влијанието на уметноста врз општеството. Тој ја истражува интеракцијата помеѓу креативноста, политиката и општествените норми, дешифрирајќи како овие елементи ја обликуваат нашата колективна свест. Неговата критичка анализа на филмови, книги и други уметнички изрази им нуди на читателите нова перспектива и ги повикува да размислуваат подлабоко за светот на уметноста.Волшебното пишување на Глен се протега надвор одсфери на културата и тековните работи. Со голем интерес за економијата, Глен истражува во внатрешните работи на финансиските системи и социо-економските трендови. Неговите написи ги разложуваат сложените концепти на сварливи делови, давајќи им можност на читателите да ги дешифрираат силите што ја обликуваат нашата глобална економија.Со широк апетит за знаење, различните области на експертиза на Глен го прават неговиот блог единствена дестинација за секој што бара добро заокружен увид во огромен број теми. Без разлика дали станува збор за истражување на животите на иконите познати личности, откривање на мистериите на античките митови или расчленување на влијанието на науката врз нашиот секојдневен живот, Глен Нортон е вашиот писател кој ќе ве води низ огромниот пејзаж на човечката историја, култура и достигнувања. .