Paolo Crepet, biografi

 Paolo Crepet, biografi

Glenn Norton

Biografia

  • Bashkëpunimi me Franco Basaglia
  • Paolo Crepet në vitet 80
  • Vitet 90
  • Vitet 2000
  • Vitet 2010

Paolo Crepet lindi më 17 shtator 1951 në Torino, djali i Massimo Crepet, ish-profesor i Klinikës së Sëmundjeve Profesionale dhe prorektor i Universitetit të Padovës. Pas diplomimit në Universitetin e Padovës për Mjekësi dhe Kirurgji në vitin 1976, ai qëndroi në spitalin psikiatrik të Arezzo-s për tre vjet, përpara se të vendoste të largohej nga Italia. Vendimi vjen falë një granti ndërkombëtar të dhënë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Më pas ai punoi në Danimarkë, Britani të Madhe, Gjermani, Zvicër dhe Çekosllovaki, përpara se të transferohej në Indi. Paolo Crepet jep mësim në Toronto, Rio de Janeiro dhe Hardward, në Qendrën për Studime Evropiane. Pasi kthehet në Itali, ai pranon ftesën e Franco Basaglia , i cili i propozon që ta ndjekë në Romë.

Bashkëpunimi me Franco Basaglia

Më pas ai u transferua në Verona, ku u njoh me një mik të Basaglias, profesor Hrayr Terzian. I thirrur nga Basaglia për të koordinuar shërbimet psikiatrike të qytetit të Romës në vitet në të cilat kryebashkiaku i kryeqytetit ishte Luigi Petroselli, Paolo Crepet pa që projektet e organizuara me Basaglia të ndaleshin për shkak të vdekjes së këtij të fundit. .

Më pas bashkëpunoni meKëshilltari për Kulturën Renato Nicolini dhe më vonë u thirr nga OBSH për të koordinuar një projekt në lidhje me parandalimin e sjelljeve vetëvrasëse.

Në vitin 1978 bashkëpunoi në hartimin e "Historisë së Shëndetit në Itali. Metodat dhe indikacionet e kërkimit", me artikullin "Kërkim, histori dhe praktika alternative në psikiatri".

Paolo Crepet në vitet '80

Ndërkohë u diplomua për Sociologji në Universitetin e Urbinos, në vitin 1981 shkroi me Maria Grazia Giannichedda esenë "Inventari i një psikiatrie", botuar nga Electa. Puna u ndoq një vit më pas nga "Midis rregullave dhe utopisë. Hipoteza dhe praktika për një identifikim të fushës psikiatrike", "Hipoteza e rrezikut. Hulumtimi mbi detyrimin në përvojën e tejkalimit të azilit të Arezzo" dhe "Psikiatria pa azil [Epidemiologjike kritika e Reformacionit]”.

Pasi shkroi "Psikiatria në Romë. Hipoteza dhe propozime për përdorimin e mjeteve epidemiologjike në një realitet në ndryshim" për vëllimin "Psikiatria pa spital mendor. Epidemiologjia kritike e reformës", të së cilës ai gjithashtu redaktoi hyrjen , në vitin 1983 u mor me prezantimin e veprës "Muzetë e çmendurisë. Kontrolli social i devijimit në Anglinë e shekullit të 19-të".

Shiko gjithashtu: Biografia e Maria Montessori

Më pas bashkëpunoi për vëllimin “Realiteti dhe perspektivat e reformës së ndihmës psikiatrike”, botim i Ministrisë së Shëndetësisë, meneni “Organizimi i shërbimeve për mbrojtjen e shëndetit mendor në zonat e mëdha urbane”.

Në vitin 1985 Paolo Crepet mori specializimin në Psikiatri në klinikën psikiatrike të Universitetit të Padovës. Nja dy vjet më vonë, së bashku me Vito Mirizio, botoi vëllimin "Shërbimet psikiatrike në një realitet metropolitane", botuar nga Mendimi shkencor.

Në vitin 1989 ai shkroi "Refuzimi për të jetuar. Anatomia e vetëvrasjes", së bashku me Francesco Florenzano

Vitet 1990

Në 1990 ai u mor me "Sëmundjet e papunësisë. Kushtet fizike dhe mendore të atyre që nuk kanë punë”.

Shiko gjithashtu: Biografia e Bruno Arena: karriera dhe jeta

Ai ishte i pranishëm në simpoziumin e tretë evropian mbi sjelljen vetëvrasëse dhe faktorët e rrezikut, mbajtur midis 25 dhe 28 shtator 1990 në Bolonjë. Në vitin 1992 ai botoi "Sjellja vetëvrasëse në Evropë. Gjetjet e fundit të kërkimit", pasuar nga "Dimensionet e zbrazëtirës. Rinia dhe vetëvrasja", e cila u botua nga Feltrinelli.

Në vitin 1994 shkroi për vëllimin "Ilaçi për pakënaqësinë. Përtej mitit biologjik të depresionit", fjalimin "Depresioni midis mitit biologjik dhe përfaqësimit social", duke botuar gjithashtu "Masat e shqetësimit psikologjik".

Vitin pasardhës iu rikthye botimit për Feltrinelli me vëllimin "Zemra të dhunshme. Një rrugëtim përmes krimit të të miturve".

Jo vetëm jo-fiction, megjithatë: në pjesën e dytëNë vitet 1990, psikiatri Paolo Crepet gjithashtu filloi t'i përkushtohej trillimit. Nga viti 1997, për shembull, është libri "Vetmitë. Kujtime mungesash", botim i Feltrinelli. Daton në vitin e ardhshëm "Ditët e zemërimit. Histori matricidesh", të realizuara në katër duar me Giancarlo De Cataldo.

Ne jetojmë në një paradoks të çuditshëm: askush nuk mund të thotë më se është vetëm, megjithatë ne të gjithë, në një farë mase, ndiejmë dhe kemi frikë se jemi.

Vitet 2000

Në vitin 2001, Crepet shkroi për Einaudi "Nuk jemi në gjendje t'i dëgjojmë. Reflektime për fëmijërinë dhe adoleshencën": është vazhdimi i një bashkëpunimi të gjatë me botuesin torinez, i cili kishte nisur tashmë disa vite më parë me "Shipwage. Tre histori kufitare”, dhe që e çuan atë në krijimin e “Ti, ne. Mbi indiferencën e të rinjve dhe të rriturve”, “Fëmijët nuk rriten më” dhe “Për dashurinë. Të dashuruarit, xhelozia, erosi, braktisja.Guximi i ndjenjave”.

Përsëri për Einaudi, në 2007 Crepet shkroi me Giuseppe Zois dhe Mario Botta "Aty ku jetojnë emocionet. Lumturia dhe vendet ku jetojmë".

Ndërkohë, lidhja e tij me letërsinë artistike vazhdon: "Arsyeja e ndjenjave", "I mallkuar dhe i lehtë" dhe "Për një grua të tradhtuar" janë fryt i një veprimtarie shkrimore dukshëm pjellore.

"Gëzimi i edukimit" daton në vitin 2008, i ndjekur nga "Familja. Manual për një prind që nuk dëshiron të heqë dorë" dhe "Pse jemi nei pakënaqur".

Vitet 2010

Duke eksploruar çështjet familjare, në vitin 2011 ai botoi "Autoriteti i humbur. Guximin që na kërkojnë fëmijët", ndërsa në vitin 2012 përfundoi "Në lavdërim të miqësisë". Në vitin 2013 përfundoi "Mëso të jesh i lumtur".

Paolo Crepet famën ia detyron edhe pranisë së tij të shpeshtë televizive ku ai është shpesh i ftuar në programe të thelluara dhe talk show, si "Porta a porta" nga Bruno Vespa .

Glenn Norton

Glenn Norton është një shkrimtar me përvojë dhe një njohës i pasionuar i të gjitha gjërave që lidhen me biografinë, të famshmit, artin, kinemanë, ekonominë, letërsinë, modën, muzikën, politikën, fenë, shkencën, sportin, historinë, televizionin, njerëzit e famshëm, mitet dhe yjet. . Me një gamë eklektike interesash dhe një kuriozitet të pangopur, Glenn filloi udhëtimin e tij të shkrimit për të ndarë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë.Pasi kishte studiuar gazetari dhe komunikim, Glenn zhvilloi një sy të mprehtë për detaje dhe një aftësi për të treguar histori magjepsëse. Stili i tij i të shkruarit është i njohur për tonin e tij informues, por tërheqës, duke sjellë pa mundim jetën e figurave me ndikim dhe duke u thelluar në thellësi të temave të ndryshme intriguese. Nëpërmjet artikujve të tij të hulumtuar mirë, Glenn synon të argëtojë, edukojë dhe frymëzojë lexuesit për të eksploruar tapiceri të pasur të arritjeve njerëzore dhe fenomeneve kulturore.Si një kinefil i vetëshpallur dhe entuziast i letërsisë, Glenn ka një aftësi të çuditshme për të analizuar dhe kontekstualizuar ndikimin e artit në shoqëri. Ai eksploron ndërveprimin midis krijimtarisë, politikës dhe normave shoqërore, duke deshifruar se si këta elementë formojnë ndërgjegjen tonë kolektive. Analiza e tij kritike e filmave, librave dhe shprehjeve të tjera artistike u ofron lexuesve një këndvështrim të freskët dhe i fton ata të mendojnë më thellë për botën e artit.Shkrimi magjepsës i Glenn shtrihet përtejsferat e kulturës dhe çështjeve aktuale. Me një interes të madh në ekonomi, Glenn thellohet në funksionimin e brendshëm të sistemeve financiare dhe tendencave socio-ekonomike. Artikujt e tij zbërthejnë konceptet komplekse në pjesë të tretshme, duke i fuqizuar lexuesit të deshifrojnë forcat që formojnë ekonominë tonë globale.Me një oreks të gjerë për njohuri, fushat e ndryshme të ekspertizës së Glenn-it e bëjnë blogun e tij një destinacion të vetëm për këdo që kërkon njohuri të plota në një mori temash. Pavarësisht nëse është duke eksploruar jetët e të famshëmve ikonë, duke zbuluar misteret e miteve të lashta ose duke zbërthyer ndikimin e shkencës në jetën tonë të përditshme, Glenn Norton është shkrimtari juaj i preferuar, duke ju udhëhequr nëpër peizazhin e gjerë të historisë, kulturës dhe arritjeve njerëzore. .