Gialal alDin Rumi, biografi

 Gialal alDin Rumi, biografi

Glenn Norton

Tabela e përmbajtjes

Biografia

Gialal al-Din Rumi ishte një ulema , teolog mysliman sunit dhe poet mistik me origjinë persiane. Emri i tij përmendet gjithashtu si Jalāl al-Dīn Rūmī ose Jalaluddin Rumi. Njihet si Mevlānā në Turqi dhe si Mawlānā në Iran dhe Afganistan. Themeluesi i vëllazërisë sufi të " dervishëve rrotullues ", Rumi konsiderohet poeti mistik më i madh i letërsisë persiane.

Ai lindi më 30 shtator 1207 në Afganistan, ndoshta në rajonin e Khorasanit, në Balkh, nga prindër që flisnin persisht (sipas burimeve të tjera, megjithatë, vendlindja e tij do të ishte Wakhsh, në Taxhikistan). Babai i tij është Baha ud-Din Walad, një jurist, mistik dhe teolog mysliman.

Në vitin 1217, në moshën tetë vjeçare, duke filluar nga Khorasani Rumiu bëri pelegrinazhin në Mekë në shoqërinë e familjes së tij, ndërsa në vitin 1219 u zhvendos - gjithmonë me pjesën tjetër të familjes - në veri-lindje. zona e Iranit pas pushtimit mongol.

Me familjen e tij, sipas traditës, ai kalon nëpër Neishabur, ku takohet me Farid al-Din Attarin, një poet të vjetër i cili i profetizon atij një të ardhme të shkëlqyer dhe i jep një kopje të " Libri i sekretet ”, poema e tij epike, për ta emërtuar më pas vazhdimin ideal të veprës së tij.

Shiko gjithashtu: Brunello Cucinelli, biografia, historia, jeta private dhe kuriozitetet Kush është Brunello Cucinelli

Gialal al-Din Rumi , pra, u vendos me prindërit e tij në Azinë e Vogël, në Konia, ku u njoh me shkencat.teoritë teologjike duke përfituar nga fama e babait të tij si predikues. Pas vdekjes së prindit, ajo i afrohet edhe misticizmit, duke u bërë kështu një udhërrëfyes i famshëm shpirtëror si për doktrinën ashtu edhe për predikimet. Ai fillon të mbledhë rreth tij një grup studiuesish me synimin për të hartuar një teori të shkrimeve teologjike.

Për shtatë vjet të mirë, Rumi qëndroi në Siri për të thelluar studimet e tij mbi shkencat juridike dhe teologjike islame, midis Damaskut dhe Alepos. Kumbari i tij Sejid Burhan al-Din Muhakqiq zë vendin e babait të tij, duke u kujdesur gjithashtu për të dhe duke u bërë shejhu i dishepujve të lënë pas nga Baha ud-Din Walad.

Rreth vitit 1241, viti kur Sejidi u tërhoq në Kajseri, Rumi e zëvendësoi atë. Tre vjet më vonë ai është protagonist i një takimi që do të ndryshojë jetën e tij, ai me Shams-i Tabriz , një personazh misterioz që bëhet mjeshtri i tij shpirtëror duke transmetuar mësimet e tij mbi shkencat juridike dhe teologjike islame.

Shiko gjithashtu: Biografia e Roberto Rossellinit

Me ndihmën e Tabrizit, një ekspert i shkollës Shafi i, Rumi ndërmerr një kërkim të thellë e të zgjatur shpirtëror pas të cilit Tabrizi zhduket në rrethana misterioze: një ngjarje që krijon skandal.

Pas vdekjes së mjeshtrit, Rumi është protagonist i një faze të aftësisë së jashtëzakonshme krijuese, falë së cilës ai kompozon poezi për një përmbledhje që përmban rreth 30,000vargjet.

Pak vite më vonë, në qytetin e Damaskut, ai u takua me mistikun e madh islam Ibn Arabi , një nga teoricienët më të rëndësishëm të unitetit të qenies. Prandaj ai iu përkushtua krijimit të dy veprave të tij kryesore: njëra është " Divan-i Shams-i Tabriz ", libri i këngëve që mbledh oda të llojeve të ndryshme. Ndërsa tjetra është " Masnavi-yi Manavi ", një poezi e gjatë në çifteli të rimuar, e cila nga shumë është konsideruar si Kuran në persisht, e ndarë në gjashtë fletore, secila prej të cilave paraprihet nga një parathënie në arabisht në prozë.

Gialal al-Din Rumi vdiq më 17 dhjetor 1273 në Konya, Turqi. Pas zhdukjes së tij, dishepujt e tij do t'i referohen urdhrit Mevlevi , ritet e të cilit kanë për qëllim arritjen e meditimit përmes vallëzimeve rituale. Ajo e dervishëve rrotullues është një praktikë e famshme: ata kryejnë një valle rrotulluese si një metodë për të arritur ekstazën mistike.

Glenn Norton

Glenn Norton është një shkrimtar me përvojë dhe një njohës i pasionuar i të gjitha gjërave që lidhen me biografinë, të famshmit, artin, kinemanë, ekonominë, letërsinë, modën, muzikën, politikën, fenë, shkencën, sportin, historinë, televizionin, njerëzit e famshëm, mitet dhe yjet. . Me një gamë eklektike interesash dhe një kuriozitet të pangopur, Glenn filloi udhëtimin e tij të shkrimit për të ndarë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë.Pasi kishte studiuar gazetari dhe komunikim, Glenn zhvilloi një sy të mprehtë për detaje dhe një aftësi për të treguar histori magjepsëse. Stili i tij i të shkruarit është i njohur për tonin e tij informues, por tërheqës, duke sjellë pa mundim jetën e figurave me ndikim dhe duke u thelluar në thellësi të temave të ndryshme intriguese. Nëpërmjet artikujve të tij të hulumtuar mirë, Glenn synon të argëtojë, edukojë dhe frymëzojë lexuesit për të eksploruar tapiceri të pasur të arritjeve njerëzore dhe fenomeneve kulturore.Si një kinefil i vetëshpallur dhe entuziast i letërsisë, Glenn ka një aftësi të çuditshme për të analizuar dhe kontekstualizuar ndikimin e artit në shoqëri. Ai eksploron ndërveprimin midis krijimtarisë, politikës dhe normave shoqërore, duke deshifruar se si këta elementë formojnë ndërgjegjen tonë kolektive. Analiza e tij kritike e filmave, librave dhe shprehjeve të tjera artistike u ofron lexuesve një këndvështrim të freskët dhe i fton ata të mendojnë më thellë për botën e artit.Shkrimi magjepsës i Glenn shtrihet përtejsferat e kulturës dhe çështjeve aktuale. Me një interes të madh në ekonomi, Glenn thellohet në funksionimin e brendshëm të sistemeve financiare dhe tendencave socio-ekonomike. Artikujt e tij zbërthejnë konceptet komplekse në pjesë të tretshme, duke i fuqizuar lexuesit të deshifrojnë forcat që formojnë ekonominë tonë globale.Me një oreks të gjerë për njohuri, fushat e ndryshme të ekspertizës së Glenn-it e bëjnë blogun e tij një destinacion të vetëm për këdo që kërkon njohuri të plota në një mori temash. Pavarësisht nëse është duke eksploruar jetët e të famshëmve ikonë, duke zbuluar misteret e miteve të lashta ose duke zbërthyer ndikimin e shkencës në jetën tonë të përditshme, Glenn Norton është shkrimtari juaj i preferuar, duke ju udhëhequr nëpër peizazhin e gjerë të historisë, kulturës dhe arritjeve njerëzore. .