Biografia e André Gide

 Biografia e André Gide

Glenn Norton

Biografia • Impuls dramatik për rrëfim

André Paul Guillaume Gide lindi në Paris më 22 nëntor 1869 në një familje të pasur me tradita Huguenot. Ai shpejt humbi babanë e tij, kështu që ai u rrit nga nëna e tij Juliette Rondeaux, sipas një edukimi të rreptë puritan. Jo shumë larg shtëpisë së tyre në Paris jeton Anna Shackleton, dikur guvernante dhe mësuese e Juliette, me të cilën ajo është ende e lidhur nga një miqësi e fortë. Anna, me origjinë skoceze, me një karakter të ëmbël, të shkujdesur dhe inteligjent, luajti një rol të rëndësishëm në formimin e André-së së re: vdekja e Anës në 1884 shënoi thellësisht Gide, i cili e kujtoi atë në veprat e tij "Dera e ngushtë" dhe "Nëse fara nuk vdes."

Midis 1885 dhe 1888 André përjetoi një periudhë ekzaltimi fetar, të cilën e ndau me kushërirën e tij Madeleine Rondeaux, përmes një korrespondence të dendur letrash dhe leximesh të zakonshme. Ai u hodh me kokë në studimin e Biblës dhe autorëve grekë, duke filluar gjithashtu të praktikojë asketizmin.

Në 1891, pak pasi shkroi "Traktat mbi Narcisin", Gide u takua me Oscar Wilde, nga i cili ishte i frikësuar, por edhe i magjepsur. Ai fillon të lexojë Gëten dhe zbulon legjitimitetin e kënaqësisë, në kundërshtim me atë që predikohej nga edukimi i tij puritan.

Në 1893, miku i tij dhe piktori i ri Paul Laurens e ftoi Gide ta ndiqte atë në një udhëtim të paguar me një bursë.e studimit: për Gidin kjo bëhet rast për një çlirim moral e seksual; të dy udhëtojnë për në Tunizi, Algjeri dhe Itali.

Dy vjet më vonë (1895) i vdiq nëna e tij: Gide njëzet e gjashtë vjeç u martua me kushërirën e tij Madeleine, një person me të cilin kishte qenë i afërt që në fëmijëri dhe me të cilin kishte krijuar një marrëdhënie të fortë shpirtërore. koha.

Me Copeau, Ghéon, Schlumberger dhe më vonë Jacques Rivière themeloi "Nouvelle Revue Française", e cila në periudhën midis dy luftërave do të bëhej recensioni letrar më prestigjioz evropian.

Në vitin 1924, në tregimin "Corydon" (i qarkulluar tashmë në mënyrë konfidenciale disa vite më parë, në 1911), André Gide rrëfeu publikisht homoseksualitetin e tij.

Me udhëtimin në Kongo (1925-1926) ai filloi ndërgjegjësimin e tij politik që e çoi atë t'i bashkohej komunizmit në 1932. Në vitin 1935 ai kryesoi me Malroux në Kongresin e parë Ndërkombëtar të Shkrimtarëve për Mbrojtjen e Kulturës.

Pas një udhëtimi në Bashkimin Sovjetik (1936) ai shkëputet nga idetë komuniste.

Në vitin 1947 mori çmimin Nobel për Letërsinë; motivimi thotë: " për shkrimet e tij gjithëpërfshirëse dhe artistike domethënëse, në të cilat problemet dhe kushtet njerëzore janë paraqitur me një dashuri të patrembur për të vërtetën dhe me mprehtësi të mprehtë psikologjike ".

Shiko gjithashtu: Biografia e Edmondo De Amicis

Veprat e hershme të Gide janë ndikuar nga simbolika: "Ushqimet tokësore" (Les nourritures terrestresi, 1897) është një kryqëzim midis një poeme në prozë dhe një traktati, një lloj himni për gjendjen ekzistenciale të "disponueshmërisë" në të cilën gëzimet e shqisave dhe entuziazmi shpirtëror bëhen e njëjta gjë. "Imoralisti" (L'immoraliste, 1902) dhe "Dera e ngushtë" (La porte étroite, 1909) janë dy romane që me një stil të jashtëzakonshëm trajtojnë të njëjtin problem nga këndvështrime të ndryshme. Në "I sotterranei del Vaticano" (Les caves du Vatican, 1914) zhvillohet tema e veprave të mëparshme dhe i nënshtrohet një trajtimi radikal ironik; romani është i rëndësishëm edhe për polemikën antikatolike (reflektimi i shkëputjes së Gide me Klodelin), dhe mbi të gjitha për temën e derivimit dostojevskian të "veprës së lirë" të kryer nga Lafcadio, personazhi më i suksesshëm në të gjithë veprën e Gide.

Në periudhën midis viteve 1920 dhe 1925, u botuan "Kujtimet" e tij, "Nëse kokrra nuk vdes" (Si le grain ne meurt...), një tekst i rëndësishëm eksplicite autobiografik për fëmijërinë dhe rininë, dhe "Falsifikuesit" (Les faux-monnayeurs), i vetmi libër që i njëjti autor e klasifikon si "roman" dhe që përbën veprën e tij më komplekse.

Shiko gjithashtu: Biografia e Daniel Pennac

Udhëtimi i mëpasshëm në Kongo (1927), "Kthimi nga Çadi" (1928) përmban një denoncim të fortë të shfrytëzimit kolonialist. “Ditari” u botua në vitin 1939: vëllimi i parë i referohet periudhës 1889-1939, i dyti do të dalë në vitin 1950;kjo do të jetë kryevepra e tij narrative, një vepër themelore për njohjen e autorit si dhe 50 vjet histori kulturore franceze dhe evropiane.

Ndër vepra të tjera përmendim esetë "Dostojevski" (1923), "Faqet e vjeshtës" (1949). Shfaqjet: "Saül" (1904), "Oedipe" (1930), "Persèphone" (1934), "Thésée" (1946). Vepra të tjera: "Fletoret e André Walter" (Les cahiers d'André Walter, 1891), "Kthimi i djalit plangprishës" (Le retour de l'enfant prodigue, 1907), "Simfonia baritore" (La symphonie pastorale , 1919), "Shkolla e grave" (L'école des femmes, 1929).

André Gide vdiq në vendlindjen e tij, në Paris, më 19 shkurt 1951: ai u varros pranë Madeleine të dashur në varrezat e vogla të Cuverville, në departamentin Seine-Maritime.

Glenn Norton

Glenn Norton është një shkrimtar me përvojë dhe një njohës i pasionuar i të gjitha gjërave që lidhen me biografinë, të famshmit, artin, kinemanë, ekonominë, letërsinë, modën, muzikën, politikën, fenë, shkencën, sportin, historinë, televizionin, njerëzit e famshëm, mitet dhe yjet. . Me një gamë eklektike interesash dhe një kuriozitet të pangopur, Glenn filloi udhëtimin e tij të shkrimit për të ndarë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë.Pasi kishte studiuar gazetari dhe komunikim, Glenn zhvilloi një sy të mprehtë për detaje dhe një aftësi për të treguar histori magjepsëse. Stili i tij i të shkruarit është i njohur për tonin e tij informues, por tërheqës, duke sjellë pa mundim jetën e figurave me ndikim dhe duke u thelluar në thellësi të temave të ndryshme intriguese. Nëpërmjet artikujve të tij të hulumtuar mirë, Glenn synon të argëtojë, edukojë dhe frymëzojë lexuesit për të eksploruar tapiceri të pasur të arritjeve njerëzore dhe fenomeneve kulturore.Si një kinefil i vetëshpallur dhe entuziast i letërsisë, Glenn ka një aftësi të çuditshme për të analizuar dhe kontekstualizuar ndikimin e artit në shoqëri. Ai eksploron ndërveprimin midis krijimtarisë, politikës dhe normave shoqërore, duke deshifruar se si këta elementë formojnë ndërgjegjen tonë kolektive. Analiza e tij kritike e filmave, librave dhe shprehjeve të tjera artistike u ofron lexuesve një këndvështrim të freskët dhe i fton ata të mendojnë më thellë për botën e artit.Shkrimi magjepsës i Glenn shtrihet përtejsferat e kulturës dhe çështjeve aktuale. Me një interes të madh në ekonomi, Glenn thellohet në funksionimin e brendshëm të sistemeve financiare dhe tendencave socio-ekonomike. Artikujt e tij zbërthejnë konceptet komplekse në pjesë të tretshme, duke i fuqizuar lexuesit të deshifrojnë forcat që formojnë ekonominë tonë globale.Me një oreks të gjerë për njohuri, fushat e ndryshme të ekspertizës së Glenn-it e bëjnë blogun e tij një destinacion të vetëm për këdo që kërkon njohuri të plota në një mori temash. Pavarësisht nëse është duke eksploruar jetët e të famshëmve ikonë, duke zbuluar misteret e miteve të lashta ose duke zbërthyer ndikimin e shkencës në jetën tonë të përditshme, Glenn Norton është shkrimtari juaj i preferuar, duke ju udhëhequr nëpër peizazhin e gjerë të historisë, kulturës dhe arritjeve njerëzore. .