Биографија на Морис Равел

 Биографија на Морис Равел

Glenn Norton

Биографија • Прстите танцуваат, на црно-белите клучеви

Роден на 7 март 1875 година во Кибуре, село на Пиринеите, од татко Французин и мајка Баскија, Морис Равел веднаш се преселил во Париз, каде има силни музички вештини, со силна склоност кон пијано и хармонија.

Се запишал на Конзерваториумот и од седумгодишна возраст се посветил на изучување пијано, додека од дванаесет години до композиција, многу брзо доаѓајќи до личен стил.

Дали сте учествувале на Prix de Rome неколку пати? добро позната француска награда - често губитник; конечно е втор во 1901 година, со кантата Мира.

На само 24-годишна возраст, тој постигна голем јавен успех со „Pavana pour une infante défunte“ („павана“ или „падована“ беше антички италијански или шпански танц). Подоцна соработува со С. Диагилев, импресарио на Балетите Руси, создавајќи го балетот „Дафнис и шло“ кој ќе го посвети неговиот талент.

Исто така види: Едоардо Понти, биографија: историја, живот, филм и куриозитети

Кога избувнала Големата војна, тој решил да се пријави и по големо инсистирање (исто така бил одбиен од воздухопловните сили) успеал да служи како тенкмен 18 месеци; Морис Равел бил убеден дека светската војна целосно ќе го промени поредокот на светот и на општеството, затоа неговиот уметнички сензибилитет не може да пропушти ваков настан.

На крајот на своето воено искуство успешно ја продолжил својата дејност како музичар:настапува на различни турнеи во Европа и во Соединетите Американски Држави, при што се претставува со свои композиции, кои со ентузијазам се прифатени од јавноста и критиката. Во меѓувреме му беше доделена почесна диплома од Оксфорд.

Равел веднаш се претставува со извонредно модерен и избалансиран стил, со иста намера да ги промени класичните форми на Дебиси, но преку обновување на традиционалните елементи? мелодија, хармонија, ритам и тембр? исклучително пријатен и разбирлив (за разлика од другиот).

Исто така види: Биографија на Карло Вердоне

Лесно ги надмина првичните недоразбирања поради новитетот на стилот и како реакција го основа Независното музичко друштво со други музичари, одлучувачка институција за дифузија на современата музика. Постигнувајќи континуирани и растечки симпатии од јавноста, тој го постигна најсензационалниот успех со „Болеро“, компонирана на барање на познатата француско-руска танчерка Ида Рубинштајн, во 1928 година.

Меѓу неговите најпознати композиции, Покрај гореспоменатото, треба да се запамети следново: Мајка гуска, пет детски дела за пијано со четири раце, а потоа и за оркестар, инспирирани од пет басни на Шарл Перо, прекрасен свет од бајки направен во музика; два концерта за пијано и оркестар, од кои вториот во Д-дур има карактеристика на свирење на клавирскиот дел солевата рака (всушност е компонирана за австрискиот пијанист П. Витегенштајн, кој за време на Првата светска војна бил осакатен во десната рака, но храбро ја продолжил својата концертна кариера); Шпанскиот час, за театарот.

Во 1933 година, по сообраќајна несреќа, Морис Равел бил погоден од болест која постепено го парализирала неговото тело; тој почина на 28 декември 1937 година во Париз, по операција на мозокот.

Џорџ Гершвин можеше да каже дека кога го замолил францускиот мајстор да може да учи со него, Равел одговорил: „ Зошто сакаш да станеш просечен Равел, кога можеш да бидеш одличен Гершвин? “.

Стравински, зборувајќи за Равел, го нарече „ швајцарски часовничар “, мислејќи на сложената прецизност на неговата работа.

Glenn Norton

Глен Нортон е искусен писател и страстен познавач на сите работи поврзани со биографија, познати личности, уметност, кино, економија, литература, мода, музика, политика, религија, наука, спорт, историја, телевизија, познати личности, митови и ѕвезди . Со еклектичен опсег на интереси и ненаситна љубопитност, Глен го започна своето пишување патување за да го сподели своето знаење и согледувања со широката публика.Студирајќи новинарство и комуникации, Глен разви остро око за детали и вештина за волшебно раскажување приказни. Неговиот стил на пишување е познат по неговиот информативен, но привлечен тон, без напор оживувајќи ги животите на влијателните личности и истражувајќи во длабочините на различни интригантни теми. Преку неговите добро истражени статии, Глен има за цел да ги забавува, едуцира и инспирира читателите да ја истражат богатата таписерија на човечки достигнувања и културни феномени.Како самопрогласен кинефил и љубител на литературата, Глен има неверојатна способност да го анализира и контекстуализира влијанието на уметноста врз општеството. Тој ја истражува интеракцијата помеѓу креативноста, политиката и општествените норми, дешифрирајќи како овие елементи ја обликуваат нашата колективна свест. Неговата критичка анализа на филмови, книги и други уметнички изрази им нуди на читателите нова перспектива и ги повикува да размислуваат подлабоко за светот на уметноста.Волшебното пишување на Глен се протега надвор одсфери на културата и тековните работи. Со голем интерес за економијата, Глен истражува во внатрешните работи на финансиските системи и социо-економските трендови. Неговите написи ги разложуваат сложените концепти на сварливи делови, давајќи им можност на читателите да ги дешифрираат силите што ја обликуваат нашата глобална економија.Со широк апетит за знаење, различните области на експертиза на Глен го прават неговиот блог единствена дестинација за секој што бара добро заокружен увид во огромен број теми. Без разлика дали станува збор за истражување на животите на иконите познати личности, откривање на мистериите на античките митови или расчленување на влијанието на науката врз нашиот секојдневен живот, Глен Нортон е вашиот писател кој ќе ве води низ огромниот пејзаж на човечката историја, култура и достигнувања. .