Georges Seurat, biografia, historia dhe jeta Biografieonline

 Georges Seurat, biografia, historia dhe jeta Biografieonline

Glenn Norton

Biografia • Pikat themelore

  • Edukimi
  • Seurat dhe impresionistët
  • Pointillism
  • Rëndësia e Georges Seurat në art
  • Vitet e fundit

Georges-Pierre Seurat lindi më 2 dhjetor 1859 në Paris.

Stërvitja

Që në moshë të re ai vlerësoi pikturën dhe vizatimin, falë edhe mësimeve të xhaxhait të tij Palit, piktor amator: kështu, në vitin 1876 ai u regjistrua në shkollën komunale të vizatimit, ku ai u takua me Edmond Aman-Jean. Këtu Georges ka mundësinë të kopjojë vizatimet të mjeshtrave si Raphael dhe Holbein, por edhe të praktikojë gipsi : prandaj ai njeh veprat e Ingres , plasticitetin dhe linjat e pastra të të cilit ai e admiron.

Georges Seurat

Shiko gjithashtu: Biografia e Eminem

Një nxënës mjaft serioz, por jo veçanërisht i talentuar, Seurat iu përkushtua leximit të teksteve teorike si "Gramatika e artit të vizatimit" nga Charles Blanc, një anëtar i Akademisë Franceze i cili kishte theksuar ndikimin e përcaktuar nga kombinimi i ngjyrave, duke vënë në pikëpyetje marrëdhënien midis nuancave primare dhe nuancave plotësuese.

Në 1878, Seurat u regjistrua në Shkollën e Arteve të Bukura , ku ndoqi kurset e Henri Lehmann dhe lexoi "Ligji i kontrastit të njëkohshëm të ngjyrave" , tekst i shkruar nga kimisti Michel Eugene Chevreul, i cili i hap një botë të re në lidhje me studimin e ngjyrave:sipas Chevreul, në fakt, aplikimi i një ngjyre lejon jo vetëm ngjyrosjen të një pjese të caktuar të kanavacës, por edhe ngjyrosjen e pjesës rrethuese të kanavacës me ngjyrën e saj plotësuese.

Seurat dhe impresionistët

Ndërkohë Georges Seurat frekuenton Louvre me ngulm, duke kuptuar se teoritë e ngjyrave që ai mësoi në fakt ishin vënë në praktikë nga Delacroix dhe nga Veronese , edhe nëse në mënyrë empirike.

Ai studioi gjithashtu kopjet e "Legjendës së Kryqit të Vërtetë" të bëra nga Piero della Francesca . Menjëherë pas kësaj ai u godit thellë, së bashku me Ernest Laurent, nga një ekspozitë e impresionistëve të organizuar në avenue de l'Opéra ku veprat e Camille Pissarro , Monet , Degas , Mary Cassatt, Gustave Caillebotte dhe Jean-Louis Forain.

I impresionuar nga ajo rrymë artistike, ai kupton se arsimimi akademik nuk i mjafton më dhe për këtë arsye braktis shkollën e Arteve të Bukura: fillon në këtë periudhë, për të krijuar kanavacat e para, pasi kishte lexuar edhe "Traktat mbi pikturën" të Leonardos.

Pointillizmi

Duke u bërë i interesuar për dukuritë ndriçuese , ai hodhi poshtë penelat e parregullta të pikturës impresioniste dhe iu përkushtua në vend të tij pointillizmit , një teknikë e cila për të aplikuar penelata të vogla dhe të krahasuara tëngjyra e pastër në sfondin e bardhë.

Manifesti i pointillizmit (ose pointillisme , në frëngjisht), është "Një pasdite e së dielës në Ile de la Grande Jatte" (që daton në 1886 dhe aktualisht ruhet në Institutin e Artit të Çikagos). Në këtë vepër personazhet hieratikë dhe gjeometrikë janë të pozicionuar brenda një hapësire të rregullt: në çdo rast, vepra e parë e madhe e Georges Seurat daton dy vjet më parë: ajo është "Bathers at Asnières" dhe është ekspozuar në Salone. degli Indipendenti (aktualisht ndodhet në Galerinë Kombëtare në Londër).

Rëndësia e Georges Seurat në art

Ndikimi i artistëve individualë si Van Gogh dhe Gauguin , por edhe e gjithë lëvizjes së artit të pikturë moderne , Seurat po pranon pa vetëdije trashëgiminë e impresionistëve dhe po hedh themelet e kubizmit , fauvizmit dhe madje surrealizmit .

Shiko gjithashtu: Biografia e Cat Stevens

Në vitin 1887 dërgoi në Sallonin e Tretë të Indipendentëve pikturën "Model në këmbë, studio për modele", një nga studiot e tij; Maximilien Luce dhe eksponentë të tjerë të divizionizmit ekspozuan këtu: vitin e ardhshëm, në vend të kësaj, ishte radha e "Circus parade" dhe "Le modelle", "Les Poseues".

Me "The Models", artisti francez dëshiron t'i përgjigjet kritikave të atyre që pretendojnë se teknika e tij piktoreske mund të përdoret për të portretizuar peizazhe dhe panorama,por jo subjekte dhe figura, të cilat do të ishin të pajetë dhe drunore. Prandaj, kjo pikturë e vendos figurën njerëzore në qendër të skenës dhe e angazhon atë për disa javë.

Megjithë vështirësitë fillestare, ai ia del mbanë në përpjekjen e tij, megjithatë duke sjellë disa risi në mënyrën e tij të aktrimit: për shembull, duke përshkruar perimetrin e kanavacës me një skaj të pikturuar , në mënyrë të tillë që të hiqet shkëputja e bardhë që zakonisht e rrethon atë. Për "Modelet", si për veprat e mëpasshme, pikturat dhe vizatimet përgatitore të bëra janë të pakta: sikur piktori të përqendrohej më shumë te abstraksionet dhe gjithnjë e më pak te realiteti, te marrëdhëniet kromatike.

Në këtë pikturë, Seurat, i cili në fakt përdor vetëm një model, portretizon tre vajza në studion e tij: përtej temës klasike të Tre Graces , artisti francez dëshiron të kujtojë "La Grande". Baigneuse" nga Dominique Ingres. Megjithatë, pak më vonë ai krijoi një version tjetër të pikturës, në një format të reduktuar, ndoshta për të zëvendësuar versionin origjinal të kompozimit që nuk e bindi plotësisht.

Vitet e fundit

Duke lëvizur nga Parisi në Port-en-Bessin, një qëndrim veror në Kanal, Georges Seurat i jep jetë pamjeve detare të bëra me pika: ndër të tjera kujton “Hyrjen e Portit”.

Punët më të fundit të piktorit e shohin atë përballë lëvizja , deri atëherë shmangej me kujdes, në dhoma të ndriçuara artificialisht dhe në demonstrata thuajse të shfrenuara.

Edhe subjektet e zgjedhura dëshmojnë për këtë: mendoni vetëm për kërcimtarët e "Lo Chahut" ose artistët e "Il circo" të papërfunduar, të ekspozuar në mars 1891 në Independent .

Kjo do të jetë dalja e fundit publike e Georges Seurat. Ai vdiq në moshën 31 vjeçare në mëngjesin e 29 marsit 1891 pas një dhimbjeje të fortë fyti që u kthye në një grip të dhunshëm.

Shkaku zyrtar i vdekjes është angina, megjithëse e vërteta nuk është zbuluar kurrë: ndoshta Seurat kishte kontraktuar encefalit akut, i cili kishte shkaktuar tashmë disa vdekje në Francë atë vit, ose përndryshe difteria. Dy javë më vonë i vdiq edhe djali, nga encefaliti.

Glenn Norton

Glenn Norton është një shkrimtar me përvojë dhe një njohës i pasionuar i të gjitha gjërave që lidhen me biografinë, të famshmit, artin, kinemanë, ekonominë, letërsinë, modën, muzikën, politikën, fenë, shkencën, sportin, historinë, televizionin, njerëzit e famshëm, mitet dhe yjet. . Me një gamë eklektike interesash dhe një kuriozitet të pangopur, Glenn filloi udhëtimin e tij të shkrimit për të ndarë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë.Pasi kishte studiuar gazetari dhe komunikim, Glenn zhvilloi një sy të mprehtë për detaje dhe një aftësi për të treguar histori magjepsëse. Stili i tij i të shkruarit është i njohur për tonin e tij informues, por tërheqës, duke sjellë pa mundim jetën e figurave me ndikim dhe duke u thelluar në thellësi të temave të ndryshme intriguese. Nëpërmjet artikujve të tij të hulumtuar mirë, Glenn synon të argëtojë, edukojë dhe frymëzojë lexuesit për të eksploruar tapiceri të pasur të arritjeve njerëzore dhe fenomeneve kulturore.Si një kinefil i vetëshpallur dhe entuziast i letërsisë, Glenn ka një aftësi të çuditshme për të analizuar dhe kontekstualizuar ndikimin e artit në shoqëri. Ai eksploron ndërveprimin midis krijimtarisë, politikës dhe normave shoqërore, duke deshifruar se si këta elementë formojnë ndërgjegjen tonë kolektive. Analiza e tij kritike e filmave, librave dhe shprehjeve të tjera artistike u ofron lexuesve një këndvështrim të freskët dhe i fton ata të mendojnë më thellë për botën e artit.Shkrimi magjepsës i Glenn shtrihet përtejsferat e kulturës dhe çështjeve aktuale. Me një interes të madh në ekonomi, Glenn thellohet në funksionimin e brendshëm të sistemeve financiare dhe tendencave socio-ekonomike. Artikujt e tij zbërthejnë konceptet komplekse në pjesë të tretshme, duke i fuqizuar lexuesit të deshifrojnë forcat që formojnë ekonominë tonë globale.Me një oreks të gjerë për njohuri, fushat e ndryshme të ekspertizës së Glenn-it e bëjnë blogun e tij një destinacion të vetëm për këdo që kërkon njohuri të plota në një mori temash. Pavarësisht nëse është duke eksploruar jetët e të famshëmve ikonë, duke zbuluar misteret e miteve të lashta ose duke zbërthyer ndikimin e shkencës në jetën tonë të përditshme, Glenn Norton është shkrimtari juaj i preferuar, duke ju udhëhequr nëpër peizazhin e gjerë të historisë, kulturës dhe arritjeve njerëzore. .