Biografia e Rabindranath Tagore

 Biografia e Rabindranath Tagore

Glenn Norton

Biografia • Bukuria e brendshme e natyrës njerëzore

 • Bibliografia thelbësore

Lindur në Kalkutë (Indi) më 7 maj 1861, nga një familje fisnike dhe e pasur, i shquar edhe për traditat kulturore dhe shpirtërore, Rabindranath Tagore është emri anglez i Rabíndranáth Thákhur; ai njihet thjesht si Tagore, por edhe me emrin Gurudev.

I ri, ai studioi Bengalin dhe gjuhën angleze në shtëpi. Ai ka lexuar poetë bengali që nga fëmijëria dhe filloi të kompozonte poezitë e tij të para në moshën tetë vjeçare. Duke u rritur tek ai zhvillohet gjithnjë e më shumë pasioni i shkrimtarit dhe poetit.

Ka një krijimtari të jashtëzakonshme artistike e cila e drejton edhe drejt muzikës, kërcimit dhe pikturës. Ai kompozon tekste krahas muzikës, i përkthen në anglisht dhe pikturon piktura të cilat më pas do të njihen edhe në Perëndim, falë ekspozitave që do të organizohen. Veprimtaria artistike e poetit, muzikantit, shkrimtarit, dramaturgut, piktorit Tagore, si dhe vizioni i tij personal filozofiko-fetar, do të njihet dhe vlerësohet në mbarë botën.

Rabindranath Tagore

Në 1877 ai u dërgua në Mbretërinë e Bashkuar nga babai i tij - Debendranath Thákhur, një reformator dhe mistik i njohur hindu - për të studiuar ligji dhe më pas bëhu avokat. Në Angli, poeti i ardhshëm vendos të shqiptojë emrin e tij.Në tre vitet e qëndrimit të tij evropian, ai ka mundësinë të thellojë dhe vlerësojë kulturën perëndimore. Në 1880 ai u thirr përsëri në Indi nga babai i tij. Tagore kthehet me bindjen se britanikët " dinë të mbrojnë një Indi që ka nevojë për mbrojtje " dhe vendos t'i përkushtohet administrimit të tokave dhe artit të tij.

Ndryshe nga mendimi i Gandit, i cili me mosbindje civile organizoi nacionalizmin indian deri në atë pikë sa të dëbonte britanikët, Tagore propozon të pajtohen dhe integrohen kulturat e ndryshme në Indi. Tagore e konsideron të vështirë punën, megjithatë shembulli shoqëror i gjyshit të tij e mbështet atë, i cili në vitin 1928 themeloi "Shoqatën e besimtarëve në Zotin", duke integruar monoteizmin e krishterë dhe politeizmin hindu. Për një kohë të gjatë Tagore do të udhëtojë midis Lindjes dhe Perëndimit për të mbajtur konferenca të shumta dhe për të shpërndarë filozofinë e tij.

Në vitin 1901 ai krijoi në Santiniketan (në indianisht do të thotë " azil paqeje ") afër Bolpurit, rreth njëqind kilometra larg Kalkutës, një shkollë në të cilën mund të zbatohen konkretisht idealet pedagogjike: në shkolla e tij nxënësit jetojnë të lirë, në kontakt të ngushtë dhe të menjëhershëm me natyrën; mësimet përbëhen nga biseda në ajër të hapur, sipas zakonit të Indisë së lashtë. Shkolla, ku vetë Tagore mban konferenca filozofike dhe fetare, bazohet në idealet e lashta të Ashramit (Sanctuarytë pyllit), në mënyrë që, siç shprehet ai vetë, « burrat mund të mblidhen për fundin suprem të jetës, në paqen e natyrës, ku jeta nuk është vetëm medituese, por edhe aktive ».

Mendimi teologjik që qëndron në themel të gjithë prodhimit artistiko-fetar të Tagores shprehet organikisht mbi të gjitha në veprën "Sadhana", ku ai mbledh një përzgjedhje të konferencave të mbajtura në shkollën e tij në Santiniketan. Ajo bazohet në një panteizëm mistik që i ka rrënjët në Upanishads, edhe pse është i hapur ndaj traditave të tjera kulturore. Duke u nisur nga soditja e natyrës, Tagore sheh në të gjitha manifestimet e saj qëndrueshmërinë e pandryshueshme të Zotit dhe për rrjedhojë identitetin midis absolutes dhe të veçantës, midis thelbit të çdo njeriu dhe atij të universit. Ftesa për të kërkuar kuptimin e ekzistencës në pajtim me universalen - dhe me qenien supreme - shtrihet në të gjithë filozofinë indiane; në këtë kontekst Tagore ishte një nga mësuesit kryesorë në shekullin e 20-të.

Shiko gjithashtu: Biografia e James Franco

Në tekstet e tij, ashtu si në jetën e tij, Tagore shpreh pasionin e tij, madje erotik, kërkimin e tij të bindur për harmoninë dhe bukurinë, pavarësisht çdo vështirësie, që përfshin dhimbjen e shkaktuar nga vdekjet e shumta që do të pësonte.

Në veprën e madhe letrare të poetit indian gjendet edhe autobiografia “Kujtimet e jetës sime”, e datës 1912.

Për " ndjeshmërinë e thellë, për freskinë dhe bukurinë e vargjeve, të cilat, me aftësi të përkryera, arrin t'i kthejë në poetikën e tij, të shprehur përmes gjuhës angleze, pjesë të letërsisë perëndimore " , në vitin 1913 Rabindranath Tagore u nderua me çmimin Nobel për Letërsi : ai dhuroi shumën e çmimit për shkollën e Santiniketan. Ai vdiq në shkollën e tij të dashur më 7 gusht 1941.

Tagore me Albert Einstein

Shiko gjithashtu: Biografia e Andrea Zorzit

Bibliografia thelbësore

 • Letra të një udhëtar në Evropë (1881)
 • Gjeniu i Valmiki (dramë muzikore, 1882)
 • Këngë mbrëmjeje (1882)
 • Këngë mëngjesi (1883)
 • Mbreti dhe Mbretëresha (dramë, 1889)
 • Manasi (1890)
 • Sakrifica (dramë, 1891)
 • Citrangada (dramë, 1892)
 • The Golden Boat (1893)
 • The Crescent Moon (1903-1904)
 • Gora (1907-1910)
 • The Fruit Oferting (1915)
 • Mbreti i dhomës së errët (dramë, 1919)
 • The Post Office (dramë, 1912)
 • Kujtimet e jetës sime (1912)
 • Sadhana : Realizimi i jetës (1913)
 • Song Oferta : Gitanjali (1913)
 • The Gardener (1913)
 • The House and the World (1915-1916)
 • Balaka (1916)
 • Petale mbi hi (1917)
 • Dhuratë dashurie (1917)
 • Kalimi në bregun tjetër (1918)
 • Këngët e mbrëmjes (1924)
 • Oleanderët e kuq (dramë, 1924)
 • Colorful (1932)
 • Flauti(1940)

Glenn Norton

Glenn Norton është një shkrimtar me përvojë dhe një njohës i pasionuar i të gjitha gjërave që lidhen me biografinë, të famshmit, artin, kinemanë, ekonominë, letërsinë, modën, muzikën, politikën, fenë, shkencën, sportin, historinë, televizionin, njerëzit e famshëm, mitet dhe yjet. . Me një gamë eklektike interesash dhe një kuriozitet të pangopur, Glenn filloi udhëtimin e tij të shkrimit për të ndarë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë.Pasi kishte studiuar gazetari dhe komunikim, Glenn zhvilloi një sy të mprehtë për detaje dhe një aftësi për të treguar histori magjepsëse. Stili i tij i të shkruarit është i njohur për tonin e tij informues, por tërheqës, duke sjellë pa mundim jetën e figurave me ndikim dhe duke u thelluar në thellësi të temave të ndryshme intriguese. Nëpërmjet artikujve të tij të hulumtuar mirë, Glenn synon të argëtojë, edukojë dhe frymëzojë lexuesit për të eksploruar tapiceri të pasur të arritjeve njerëzore dhe fenomeneve kulturore.Si një kinefil i vetëshpallur dhe entuziast i letërsisë, Glenn ka një aftësi të çuditshme për të analizuar dhe kontekstualizuar ndikimin e artit në shoqëri. Ai eksploron ndërveprimin midis krijimtarisë, politikës dhe normave shoqërore, duke deshifruar se si këta elementë formojnë ndërgjegjen tonë kolektive. Analiza e tij kritike e filmave, librave dhe shprehjeve të tjera artistike u ofron lexuesve një këndvështrim të freskët dhe i fton ata të mendojnë më thellë për botën e artit.Shkrimi magjepsës i Glenn shtrihet përtejsferat e kulturës dhe çështjeve aktuale. Me një interes të madh në ekonomi, Glenn thellohet në funksionimin e brendshëm të sistemeve financiare dhe tendencave socio-ekonomike. Artikujt e tij zbërthejnë konceptet komplekse në pjesë të tretshme, duke i fuqizuar lexuesit të deshifrojnë forcat që formojnë ekonominë tonë globale.Me një oreks të gjerë për njohuri, fushat e ndryshme të ekspertizës së Glenn-it e bëjnë blogun e tij një destinacion të vetëm për këdo që kërkon njohuri të plota në një mori temash. Pavarësisht nëse është duke eksploruar jetët e të famshëmve ikonë, duke zbuluar misteret e miteve të lashta ose duke zbërthyer ndikimin e shkencës në jetën tonë të përditshme, Glenn Norton është shkrimtari juaj i preferuar, duke ju udhëhequr nëpër peizazhin e gjerë të historisë, kulturës dhe arritjeve njerëzore. .