Биографија на Аристотел

 Биографија на Аристотел

Glenn Norton

Биографија • Ковањето на иднината

Роден во Стагира во 384 п.н.е., син на лекар во служба на кралот Аминта Македонски, на осумнаесетгодишна возраст, Аристотел се преселил во Атина за да студира на Платонската академија , каде што остана дваесет години, прво како ученик на Платон, а потоа како учител.

Исто така види: Биографија на Џери Луис

Во 347 п.н.е., по смртта на Платон, Аристотел отишол во Атарнеус, град со кој управувал тиранинот Хермија, ученик на Академијата и негов пријател; потоа се преселил во Асо, каде основал училиште и останал околу три години, и во Митилена, на островот Лезбос, да предава и да истражува во природните науки.

По смртта на Хермија, заробена и убиена од Персијците во 345 п.н.е., Аристотел отишол во Пела, главниот град на Македонија, каде што станал учител на малиот син на кралот Филип, идниот Александар Македонски. Во 335 година, кога Александар бил назначен за крал, Аристотел се вратил во Атина и го основал своето училиште, Лицеумот, така наречено затоа што зградата се наоѓала во близина на храмот на Аполон Лицио. Бидејќи, според традицијата, повеќето од часовите во училиштето се одвивале додека наставниците и учениците се шетале во градината на Лицеумот, аристотелското училиште на крајот го добило прекарот „Perípato“ (од грчкиот peripatéin, „да оди“ или „да прошетка"). Во 323 п.н.е., по смртта на Александар, во Атина се проширило длабоко непријателствокон Македонија, а Аристотел смета дека е попаметно да се повлече на семеен имот во Калцис, каде што умира следната година, на 7 март 322 година п.н.е.

Во западната филозофска традиција, делата на Аристотел се пренесени пред сè благодарение на делото на Александар од Афродизијада, Порфириј и Боетиј. Во текот на 9 век од н.е. некои арапски научници ги шират делата на Аристотел во исламскиот свет во арапски превод; Авероес е најпознат од арапските научници и коментатори на Аристотел. Во тринаесеттиот век, токму тргнувајќи од овие преводи, латинскиот Запад го обнови својот интерес за делата на Аристотел и свети Тома Аквински во нив најде филозофска основа за христијанската мисла.

Исто така види: Биографија на Стефанија Белмондо

Влијанието на аристотеловата филозофија е огромно и многу важно; тоа дури помогна да се фалсификуваат јазикот и здравиот разум за модерноста. Неговата доктрина за неподвижен двигател како конечна причина одигра фундаментална улога во секој систем на мислата заснован на телеолошката концепција на природните феномени и со векови терминот „логика“ беше синоним за „аристотеловата логика“. Може да се каже дека Аристотел на одлучувачки начин придонел за формирање на расфрлани фрагменти во систематски дисциплини и методолошки подредени знаења како што ги разбира Западот. Во 20 век има новреинтерпретација на Аристотеловиот метод како повторно откривање на неговата важност за космологијата, педагогијата, книжевната критика и политичката теорија.

Glenn Norton

Глен Нортон е искусен писател и страстен познавач на сите работи поврзани со биографија, познати личности, уметност, кино, економија, литература, мода, музика, политика, религија, наука, спорт, историја, телевизија, познати личности, митови и ѕвезди . Со еклектичен опсег на интереси и ненаситна љубопитност, Глен го започна своето пишување патување за да го сподели своето знаење и согледувања со широката публика.Студирајќи новинарство и комуникации, Глен разви остро око за детали и вештина за волшебно раскажување приказни. Неговиот стил на пишување е познат по неговиот информативен, но привлечен тон, без напор оживувајќи ги животите на влијателните личности и истражувајќи во длабочините на различни интригантни теми. Преку неговите добро истражени статии, Глен има за цел да ги забавува, едуцира и инспирира читателите да ја истражат богатата таписерија на човечки достигнувања и културни феномени.Како самопрогласен кинефил и љубител на литературата, Глен има неверојатна способност да го анализира и контекстуализира влијанието на уметноста врз општеството. Тој ја истражува интеракцијата помеѓу креативноста, политиката и општествените норми, дешифрирајќи како овие елементи ја обликуваат нашата колективна свест. Неговата критичка анализа на филмови, книги и други уметнички изрази им нуди на читателите нова перспектива и ги повикува да размислуваат подлабоко за светот на уметноста.Волшебното пишување на Глен се протега надвор одсфери на културата и тековните работи. Со голем интерес за економијата, Глен истражува во внатрешните работи на финансиските системи и социо-економските трендови. Неговите написи ги разложуваат сложените концепти на сварливи делови, давајќи им можност на читателите да ги дешифрираат силите што ја обликуваат нашата глобална економија.Со широк апетит за знаење, различните области на експертиза на Глен го прават неговиот блог единствена дестинација за секој што бара добро заокружен увид во огромен број теми. Без разлика дали станува збор за истражување на животите на иконите познати личности, откривање на мистериите на античките митови или расчленување на влијанието на науката врз нашиот секојдневен живот, Глен Нортон е вашиот писател кој ќе ве води низ огромниот пејзаж на човечката историја, култура и достигнувања. .