Biografia e Friedrich Nietzsche

 Biografia e Friedrich Nietzsche

Glenn Norton

Biografia • Vullneti për pushtet

Figura gjigante e mendimtarit që ndikoi në rrjedhën e një pjese të madhe të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe sigurisht të gjithë shekullit të njëzetë, Friedrich Wilhelm Nietzsche lindi më 15 tetor 1844 në një fshat i vogël në Saksoni prusiane. Djali i një pastori protestant, Friedrich i vogël u rrit në një atmosferë plot ndjenja fetare, ndonëse e zbutur nga butësia tipike e qasjes së reformuar.

Kur babai i tij vdiq në 1848, nëna e tij u detyrua të transferohej në Naumburg, një qytet ku ajo mund të mbështetej në ndihmën e të afërmve të shumtë. Në vitin 1851 Friedrich hyn në një shkollë private në Pforta ku mëson elementet e para të fesë, latinishten dhe greqishten, si dhe muzikën, e cila do të jetë pasioni tjetër i madh i jetës së tij (aq sa nuk do ta dijë për një kohë të gjatë. qoftë për t'iu përkushtuar letrave dhe filozofisë apo artit të shtatë notave). I ethshëm për zbulime të reja kulturore, ai shkruan poezi dhe kompozon muzikë, ndërsa familja e tij, pa asnjë moment qetësie, zhvendoset në një shtëpi tjetër në Naumburg.

Ndër leximet e tij të hershme janë Bajroni, Holderlin, Emersoni, Sterne, Gëte, Feuerbach. Në vitin 1860 themeloi me disa shokë shoqatën muzikore-letrare “Gjermania”; në shkrimet e bëra për këtë shoqatë ("Fati dhe vullneti", "Liria e vullnetit dhe e fatit") prirja antimetafizike emendimi i ardhshëm niçean.

Duke u bërë i famshëm me veprat e para "Lindja e tragjedisë nga fryma e muzikës" (1872), në të cilat u ndjenë ndikimet e Shopenhauerit dhe të kompozitorit të mirënjohur të atëhershëm Richard Wagner, ai lind një sërë vepra me një përmbajtje të fuqishme teorike: "Konsideratat e vjetruara" (të shkruara nga viti 1873 deri në 1876 dhe nga të cilat i katërti i kushtohet Vagnerit) dhe "Njeriu shumë njerëzor" (1878).

Shiko gjithashtu: Roberto Speranza, biografi

Niçe, megjithatë, shprehu mendimin e tij të pjekur në "Aurora" (1881), "Shkenca homoseksuale" (1882), "Kështu foli Zarathustra" (1883-1885), "Përtej së mirës dhe së keqes" (1886). ).

Mendimi i Niçes karakterizohet nga karakteri i tij çmitizues dhe shkatërrues, ndonjëherë edhe përmbysës. Nietzsche në fakt kundërshton fort idealet pozitiviste dhe borgjeze tipike të kohës së tij (ai është "i vjetëruar" dhe është plotësisht i vetëdijshëm për këtë), si dhe besimin e tij në përparimin e një shoqërie të ndriçuar nga i ashtuquajturi mendim shkencor. Synimet e tjera të tij janë ideja e mirëqenies së gjerë dhe çdo formë e së vërtetës dhe e moralit të përbërë, të cilën mendimtari e koncepton si të rrjedhur nga themelet materiale dhe gjithmonë të lidhur ngushtë me kushtëzimin psikologjik dhe social, me fjalë të tjera nga marrëdhëniet e forcave që janë në thellësi të egos së dikujt si dhe në shoqëri.

Kjo kritikë çmitizuese kundërshtohet nga ideja niçeane e"supernjeri", d.m.th. tensioni ndaj një mbinjeriu që është vullneti për të krijuar një mënyrë të re të qenies në të cilën shprehet plotësisht "vullneti për pushtet", pra krijimtaria e egos, përtej konvencionalizmit moral dhe social ndaj të cilit ai tani është nënshtruar, e kodifikuar në imperativë fetaro-shoqërore.

Ky çlirim i energjive të ngjeshura të njeriut dhe kritika radikale e të gjitha etikës tradicionale dhe përfaqësimeve të botës pati një ndikim të dukshëm në letërsinë në fund të shekullit dhe më tej. Kështu Nietzsche u bë filozofi i krizës, themeluesi i një mënyre të re të të menduarit.

Sa i përket idesë së tij për mbinjeriun, e kuptuar si triumfuesi i drejtë i një mase të dobët ose skllevërsh, padyshim që duhet të jetë e saktë: Nietzsche nuk ishte hartuesi i një ungjilli dhune, por synonte të vendoste kushtet për zhvillimin e një qytetërimi dhe ideje të njeriut të rinovuar rrënjësisht.

Shiko gjithashtu: Biografia e Enrico Caruso

Gjithmonë i vuajtur tmerrësisht nga të gjitha llojet e sëmundjeve, Nietzsche vdiq më 25 gusht 1900 pas një agonie të ngadaltë e cila vitet e fundit ka përfshirë edhe fillimin e çmendurisë.

Glenn Norton

Glenn Norton është një shkrimtar me përvojë dhe një njohës i pasionuar i të gjitha gjërave që lidhen me biografinë, të famshmit, artin, kinemanë, ekonominë, letërsinë, modën, muzikën, politikën, fenë, shkencën, sportin, historinë, televizionin, njerëzit e famshëm, mitet dhe yjet. . Me një gamë eklektike interesash dhe një kuriozitet të pangopur, Glenn filloi udhëtimin e tij të shkrimit për të ndarë njohuritë dhe njohuritë e tij me një audiencë të gjerë.Pasi kishte studiuar gazetari dhe komunikim, Glenn zhvilloi një sy të mprehtë për detaje dhe një aftësi për të treguar histori magjepsëse. Stili i tij i të shkruarit është i njohur për tonin e tij informues, por tërheqës, duke sjellë pa mundim jetën e figurave me ndikim dhe duke u thelluar në thellësi të temave të ndryshme intriguese. Nëpërmjet artikujve të tij të hulumtuar mirë, Glenn synon të argëtojë, edukojë dhe frymëzojë lexuesit për të eksploruar tapiceri të pasur të arritjeve njerëzore dhe fenomeneve kulturore.Si një kinefil i vetëshpallur dhe entuziast i letërsisë, Glenn ka një aftësi të çuditshme për të analizuar dhe kontekstualizuar ndikimin e artit në shoqëri. Ai eksploron ndërveprimin midis krijimtarisë, politikës dhe normave shoqërore, duke deshifruar se si këta elementë formojnë ndërgjegjen tonë kolektive. Analiza e tij kritike e filmave, librave dhe shprehjeve të tjera artistike u ofron lexuesve një këndvështrim të freskët dhe i fton ata të mendojnë më thellë për botën e artit.Shkrimi magjepsës i Glenn shtrihet përtejsferat e kulturës dhe çështjeve aktuale. Me një interes të madh në ekonomi, Glenn thellohet në funksionimin e brendshëm të sistemeve financiare dhe tendencave socio-ekonomike. Artikujt e tij zbërthejnë konceptet komplekse në pjesë të tretshme, duke i fuqizuar lexuesit të deshifrojnë forcat që formojnë ekonominë tonë globale.Me një oreks të gjerë për njohuri, fushat e ndryshme të ekspertizës së Glenn-it e bëjnë blogun e tij një destinacion të vetëm për këdo që kërkon njohuri të plota në një mori temash. Pavarësisht nëse është duke eksploruar jetët e të famshëmve ikonë, duke zbuluar misteret e miteve të lashta ose duke zbërthyer ndikimin e shkencës në jetën tonë të përditshme, Glenn Norton është shkrimtari juaj i preferuar, duke ju udhëhequr nëpër peizazhin e gjerë të historisë, kulturës dhe arritjeve njerëzore. .