Биографија на Евклид

 Биографија на Евклид

Glenn Norton

Биографија

  • Татко на елементите
  • Книги
  • Принципи и теореми
  • Евклидова геометрија
  • Не само " Елементи“

Евклид се претпоставува дека е роден во 323 п.н.е. Има многу малку информации за неговиот живот, па дури има и такви кои се прашуваат дали навистина постоел. Сепак, прилично е сигурно дека тој живеел во Александрија во Египет како математичар: понекогаш се нарекува Евклид Александриски .

Таткото на елементите

Евклид се смета за татко на „Елементите“, тринаесет книги предодредени да станат почетна точка за сите последователни студии во аритметиката и геометријата ( но и во музиката, географијата, механиката, оптиката и астрономијата, односно во сите оние области во кои Грците ќе се обидат да ја применат математиката).

Книгите

Во првата книга на „Елементите“, Евклид ги воведува основните геометриски објекти (т.е. рамнината, правата, точката и аголот); по што, тој се занимава со основните својства на круговите и многуаголниците, изговарајќи ја и теоремата на Питагора .

Во Книгата V зборуваме за теоријата на пропорции, додека во Книгата VI оваа теорија се применува на многуаголници.

Книгите VII, VIII и IX се занимаваат со концептите на совршени броеви, прости броеви, најголем заеднички делител и другоработи на аритметика, додека Книгата X се фокусира на немерливи количини. Конечно, книгите XI, XII и XIII зборуваат за цврста геометрија, кои се занимаваат со проучување на пирамиди, сфери, цилиндри, конуси, тетраедри, октаедри, коцки, додекаедри и икосаедри.

Исто така види: Биографија на Томазо Бускета

Принципите и теоремите

„Елементите“ не претставуваат резиме на математичкото знаење од тоа време, туку еден вид воведен прирачник за целата елементарна математика: алгебра, синтетичка геометрија ( на кругови, рамнини, прави, точки и сфери) и аритметика (теорија на броеви).

Во „Елементите“ се наведени и докажани 465 теореми (или пропозиции), на кои се додаваат последици и леми (оние кои денес се познати како прва и втора теорема на Евклидова, всушност се последица од предлогот 8 содржан во Книга VI).

Евклидовата геометрија

Евклидовата геометрија се заснова на пет постулати: петтиот, исто така познат како постулат на паралелизам, ја разликува Евклидовата геометрија од сите други геометрии, познати токму како неевклидова.

Изгледа дека Птоломеј, кралот на Египет, го замолил Евклид да го научи геометрија, и дека, исплашен од количината свитоци од папирус што ќе треба да ги проучува, се обидел да најде поедноставни алтернативи: легендата за via regia би станал, воследеше, вистински предизвик за математичарите кои бараат поедноставување.

Исто така види: Биографија на Патриција Де Бланк

Според друга легенда, еден ден Евклид би сретнал млад човек кој би побарал од него лекции по геометрија: тој, веднаш откако го научил првиот предлог за изградба на рамностран триаголник почнувајќи од страна, ќе го праша мајсторот која е предноста да се научи сето ова. Евклид, во тој момент, наводно му предал на ученикот некои монети, а потоа го исфрлил надвор, покажувајќи како математиката се сметала за тотално необична - во тоа време - за реалноста на практичните работи.

Не само „Елементи“

Евклид напишал уште неколку дела во својот живот. Тие зборуваат за оптика, конусни пресеци, други предмети од геометрија, астрономија, музика и статика. Многу од нив се изгубени, но оние што преживеале (и пред се „Катоптриката“, која зборува за огледала и „Оптиката“, која зборува за видот) извршиле многу важно влијание врз математиката, како за Арапите. отколку за време на ренесансата.

Помеѓу другите дела, „Хармоничниот вовед“ (трактат за музика), „Површни места“ (сега изгубени), „Дел од канонот“ (уште еден трактат за музика), „Коника“ (исто така изгубени), „Феномените“ (опис на небесната сфера), „Податоците“(поврзано со првите шест книги од „Елементите“) и трите книги „Поризмите“ (ни се предадени само преку резимето направено од Папус Александриски).

Евклид умрел во 283 п.н.е.

Glenn Norton

Глен Нортон е искусен писател и страстен познавач на сите работи поврзани со биографија, познати личности, уметност, кино, економија, литература, мода, музика, политика, религија, наука, спорт, историја, телевизија, познати личности, митови и ѕвезди . Со еклектичен опсег на интереси и ненаситна љубопитност, Глен го започна своето пишување патување за да го сподели своето знаење и согледувања со широката публика.Студирајќи новинарство и комуникации, Глен разви остро око за детали и вештина за волшебно раскажување приказни. Неговиот стил на пишување е познат по неговиот информативен, но привлечен тон, без напор оживувајќи ги животите на влијателните личности и истражувајќи во длабочините на различни интригантни теми. Преку неговите добро истражени статии, Глен има за цел да ги забавува, едуцира и инспирира читателите да ја истражат богатата таписерија на човечки достигнувања и културни феномени.Како самопрогласен кинефил и љубител на литературата, Глен има неверојатна способност да го анализира и контекстуализира влијанието на уметноста врз општеството. Тој ја истражува интеракцијата помеѓу креативноста, политиката и општествените норми, дешифрирајќи како овие елементи ја обликуваат нашата колективна свест. Неговата критичка анализа на филмови, книги и други уметнички изрази им нуди на читателите нова перспектива и ги повикува да размислуваат подлабоко за светот на уметноста.Волшебното пишување на Глен се протега надвор одсфери на културата и тековните работи. Со голем интерес за економијата, Глен истражува во внатрешните работи на финансиските системи и социо-економските трендови. Неговите написи ги разложуваат сложените концепти на сварливи делови, давајќи им можност на читателите да ги дешифрираат силите што ја обликуваат нашата глобална економија.Со широк апетит за знаење, различните области на експертиза на Глен го прават неговиот блог единствена дестинација за секој што бара добро заокружен увид во огромен број теми. Без разлика дали станува збор за истражување на животите на иконите познати личности, откривање на мистериите на античките митови или расчленување на влијанието на науката врз нашиот секојдневен живот, Глен Нортон е вашиот писател кој ќе ве води низ огромниот пејзаж на човечката историја, култура и достигнувања. .